Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ενας ποιητής της πέτρας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
“Ταξίδι" σε μορφές, σκέψεις και διαδρομές ελευθερίας, αποτελεί η έκθεση του Γιώργου Κουτρουμπάκη (Κουτρουμπά) που εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο παλιό Τελωνείο. Ο χώρος διαμορφώθηκε με εξαιρετικό τρόπο και τα έργα που παρουσιάζονται, που καλύπτουν όλη την περίοδο του δημιουργού, "εκφράζουν" σκέψεις και ανησυχίες, βιώματα και επιθυμίες.
Είναι ίσως, αυτή η αίσθηση ελευθερίας που έχει ο καλλιτέχνης και "βγαίνει" στα έργα του. Είναι, πιθανώς, το χάρισμα του δημιουργού, να "ζωγραφίζει" και να "γράφει ποίηση" πάνω στην πέτρα. Οπως και να 'εχει ο Γιώργος Κουτρουμπάκης είναι ένας σημαντικός καλλιτέχνης της Κρήτης με ένα έργο το οποίο ξεπερνά το τοπικό πλαίσιο και γίνεται οικουμενικό.
Ο Γιώργος Κουτρουμπάς είναι ένας ποιητής της πέτρας. Αυτοδίδακτος μα και σπουδαγμένος στο "σχολείο" της φύσης που, όπως ο ίδιος επισημαίνει, άρχισε σιγά - σιγά να του λέει τα μυστικά της. Και πώς να είναι διαφορετικά;
Οπως σημειώνει ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης, ο Γιώργος Κουτρουμπάκης πετυχαίνει στο έργο του επειδή έχει αληθινό βίωμα (πράγμα πολύ σπάνιο στην εποχή μας). Συνδιαλέγεται με τις πέτρες, προσπαθεί να ακούσει τον παλμό τους.
Είναι αυτοδίδακτος λαϊκός και ταυτόχρονα έντεχνος γλύπτης του τόπου.
"Γεννήθηκα στα Χανιά, στα Φακωθιανά το 1960. Το όνειρό μου από παιδί ήτανε να αγοράσω ένα βουνό και να ζήσω πάνω του", γράφει ο Γιώργος Κουτρουμπάς.
"Οταν -σημειώνει- χρειάστηκε να χτίσω τον πρώτο μου τρόχαλο ήξερα ακριβώς τι έπρεπε να κάνω. Βλέπεις, μερικούς μήνες κάθε χρόνο, τους περνώ στα Μαύρα Πηλά. Με τα πετρογέρακα και τσι κατσιαλέδες να πετούν από πάνω σου (εννιά εμέτρησα μια μέρα) αφήνεται ο νους σου και πλανάται".
Ακόμη γράφει ο ίδιος στο έντυπο της έκθεσης: "Η φύση άρχισε σιγά - σιγά να μου λέει τα μυστικά της. Αντλώντας συγχρόνως από τα λάθη μου των δώδεκα χρόνων, προσπαθώ να βρω τη θέση μου στα Μαύρα Πηλά. Υιοθετώντας, λοιπόν, την φύση σαν τρόπο σκέψης ο κόσμος γύρω μου άλλαξε θωριά. Τα επόμενα τρία χρόνια τα πέρασα σκάβοντας την πέτρα, απαλλάσσοντας τηνε από την κολλημένη, σαρκωμένη πάνω της λήθη. Κι εκείνο που απομένει, κάθομαι ύστερα και το διαβάζω, το ξαναδιαβάζω και κάθε φορά έχει χίλιες αλήθειες να μου πει. Πήρα λοιπόν χαρτί και μολύβι και άρχισα να γράφω στην πιο μουσική γλώσσα του κόσμου κείνα που διαβάζω στις πέτρες".
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως τις 31 Μαρτίου από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
(Χανιώτικα νέα - 15/3/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου