Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τέσσερις από τις βραβευμένες ταινίες του 12ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ της Θεσσαλονίκης προβάλλονται μεταξύ άλλων στο τριήμερο αφιέρωμα στο φεστιβάλ στα Χανιά από 26 έως 28 Μαρτίου (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου).
Στον πολυβραβευμένο για τα ντοκυμαντέρ του δημοσιογράφο Γιώργο Αυγερόπουλο και τον σκηνοθέτη Γιάννη Καρυπίδη που συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία της ταινίας “Γάζα ερχόμαστε”, απονεμήθηκε το βραβείο κοινού του 12ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
Η ταινία αφορά το ριψοκίνδυνο ταξίδι 44 ακτιβιστών απ’´ όλο τον κόσμο από την Κύπρο στη Γάζα το καλοκαίρι του 2008 σπάζοντας μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.
Οι συντελεστές της ταινίας δήλωσαν μάλιστα (επί σκηνής ανέβηκαν και εκπρόσωποι από τους 44 ακτιβιστές που έσπασαν τον Αύγουστο του 2008 το εμπάργκο της Γάζας ταξιδεύοντας με δυο μικρά καράβια από την Κύπρο στις ακτές της Παλαιστίνης) πως… η νέα ταινία τους θα ονομάζεται «Γάζα επαν-ερχόμαστε» καθώς ετοιμάζουν τον επόμενο μήνα νέα αποστολή με μεγαλύτερο αυτή τη φορά αριθμό πλοίων για την αποκλεισμένη Γάζα. Ο βραβευμένος μάλιστα Γιώργος Αυγερόπουλος δήλωσε πως το χρηματικό έπαθλο (10.000 ευρώ) του βραβείου του θα το διαθέσει για την ενίσχυση της αποστολής και την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Τα βραβεία κοινού για τις ταινίες (κάτω των 45 λεπτών) έλαβαν οι ταινίες: “Ενεργό μέλος - Active Member” σε σκηνοθεσία Λευτέρη Φυλακτού “Ταξιδιάρα ψυχή” προβολή Σάββατο 27 Μαρτίου, 9.30 μ.μ.
Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής FIPRESCI απονεμήθηκαν στις ταινίες: “Ταξιδιάρα ψυχή” σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου, “Ωκεανοί από πλαστικό” προβολή Κυριακή 28 Μαρτίου, 8.30 μ.μ.
Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκυμαντέρ της ενότητας “Ο πλανήτης σε κίνδυνο” απονεμήθηκε στην ταινία “Ωκεανοί από πλαστικό” της γαλλίδας Σαντρίν Φεϊντέλ.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Χανιά (26, 27, 28 Μαρτίου, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου)
26 Μαρτίου
7 μ.μ. Γάζα, ερχόμαστε - Gaza, we are coming
8 μ.μ. Η λίστα της σιωπής - The list of silence
9.30 μ.μ. Ενεργό μέλος - Active member
27 Μαρτίου
7 μ.μ. Οι εθισμένοι του Αφγανιστάν - Addicted to Afghanistan
8.30 μ.μ. Το τελευταίο φορτηγό: Το κλείσιμο ενός εργοστασίου της Τζένεραλ Μότορς - The lust truck: Closing of a GM plant, The
9.30 μ.μ. Ταξιδιάρα ψυχή - Wandering soul
28 Μαρτίου
7 μ.μ. Καλή τύχη - Good fortune
8.30 μ.μ. Ωκεανοί από πλαστικό - Τhe mermaid’s tears: Oceans of plastic
9.30 μ.μ. Once in a lifetime
Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.
Η διοργάνωση στα Χανιά γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Χανίων, του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, της Πυξίδας Της Πόλης, της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και τη συνδρομή της Κινηματογραφικής Ομάδας Χανίων και την υποστήριξη του Skai 91,8 και του Δίκτυο 91,5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου