Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ο άνθρωπος και η φύση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε ένα από τα όμορφα χωριά του Νομού Χανίων, στον Αστρικα του Δήμου Κολυμπαρίου, μέσα στη φύση, την οποία έχουμε αρχίσει να ξεχνάμε όσοι κατοικούμε στις πόλεις, συνέβη κάτι μαγευτικό και απίστευτα αρμονικό το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στον πετρόμυλο της «Βιολέα», αυτής της διακριθείσας εταιρείας παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου, συντελέστηκε μία διπλή έκθεση. Μια έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Τζεγιαννάκη και κεραμικής του Στρατή Κοντομυτάκη.
Δεν είναι μόνο ο χώρος, που διαμορφώθηκε με προσεκτικό και άρτιο τρόπο. Δεν είναι μόνον τα έργα που παρουσιάστηκαν και τα οποία «δένουν» με το περιβάλλον όχι μόνο του ελαιοτριβείου της ΒΙΟΛΕΑ αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Είναι και το μήνυμα που στέλνει το όλον εγχείρημα.
Το πώς η τέχνη παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου, εν προκειμένω στο ελαιοτριβείο της ΒΙΟΛΕΑ, μπορεί να συναντήσει τη ζωγραφική και την κεραμική με αρμονικό τρόπο. Το αν και πώς η ίδια η φύση μπορεί να απαντήσει στην κρίση την οποία βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία και όχι μόνον.
Τα έργα του Γιώργου Τζεγιαννάκη συνδυάζουν τη φύση με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ο ζωγράφος κοινωνεί τις σκέψεις του μέσα από τις δημιουργίες του. Είναι φανερό ότι είναι λάτρης της υπαίθρου και όχι του τσιμέντου.
«Χρησιμοποιώ τη ζωγραφική σαν μέσο επικοινωνίας, μοιράζοντας αισθήσεις και συγκινήσεις. Συγκινήσεις που νοιώθω όταν παρατηρώ τη φύση και τον άνθρωπο. Συγκινήσεις που ερμηνεύω με το χρώμα και την υφή», λέει ο καλλιτέχνης.
Τα έργα κεραμικής του Στράτου Κοντομυτάκη είναι εξίσου ενδιαφέροντα.
«Ασχολήθηκα με διάφορες τεχνικές της κεραμικής μέχρι που διάβασα για τα κρυσταλλικά υαλώματα. Η βαθειά γνώση που χρειάζεται και ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας που παρουσιάζουν ήταν τα κίνητρά μου. Τα κρυσταλλικά υαλώματα εκφράζουν ένα καλλιτεχνικό πάντρεμα της χημείας με τη φύση», θα πει ο ίδιος.
Οι ιδιοκτήτες της “Βιολέα”, Γιώργος Δημητριάδης και Κριστίν Λακρουά αναφέρουν: «Η χρήση του πετρόμυλου της Βιολέα, ως εκθεσιακός χώρος, εκφράζει την επιθυμία μας να κάνουμε πιο προσιτά στην τοπική κοινωνία, έργα τέχνης ταλαντούχων καλλιτεχνών του τόπου μας συνδέοντας τον καθημερινό χώρο εργασίας με την τέχνη. Η τέχνη μας είναι το βιολογικό ελαιόλαδο». Η τέχνη του βιολογικού ελαιολάδου με την τέχνη των Τζεγιαννάκη και Κοντομυτάκη, είναι τόσο μακριά όσο και κοντά. Το αποτέλεσμα από την έκθεση την οποία είδαμε, είναι εξαιρετικό.
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 13 - 14 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 28240 23079. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.biolea.gr. Την έκθεση επιμελείται η Μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης, Μυρτώ Κοντομιτάκη.
(Χανιώτικα νέα - 8/3/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου