Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ελεύθερη κατασκήνωση: Λευτεριά στις διακοπές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οι φίλοι της ελεύθερης κατασκήνωσης εδώ και πολλά χρόνια δίνουν ζωντάνια τα καλοκαιρινά βράδια σε παραλίες στα νησιά μας. Πρόκειται για εκατοντάδες νέους και νέες που κατασκηνώνουν με την παρέα τους, κάνουν μπάνια σε πεντακάθαρα νερά και τα βράδια γνωρίζονται μεταξύ τους και τραγουδάνε στις παρέες.
Τα τελευταία χρόνια όμως η Αστυνομία έχει βάλει στο «μάτι» την ελεύθερη κατασκήνωση. Προ ημερών οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση «σκούπα» στην Πρέβελη του Ρεθύμνου, που αποτελεί παραδοσιακό μέρος ελεύθερης κατασκήνωσης από την εποχή των χίπι. Συνέλαβαν 22 κατασκηνωτές, από τους οποίους οι τέσσερις κατηγορούνται για κατοχή λίγου χασίς και οι υπόλοιποι για... παράνομη κατασκήνωση. Αφορμή; Το ότι η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura.
Ομως οι συνειδητοποιημένοι κατασκηνωτές αποτελούν θεματοφύλακες του περιβάλλοντος και αντιδρούν όταν δουν ασυνείδητους.
«Με την παρέα μας έχουμε πάει για κατασκήνωση και έχουμε μαζέψει αποτσίγαρα και σκουπίδια», μας έλεγε μια κατασκηνώτρια.
Στον αντίποδα εξάλλου της αστυνομικής λογικής οι ελεύθεροι κατασκηνωτές επιτελούν και κοινωνικό έργο. Σήμερα και αύριο οι ελεύθεροι κατασκηνωτές οργανώνουν κατασκήνωση και καθαρισμό σε παραλία στα νότια του νομού Χανίων.
«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, λειτουργούμε ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, καθαρίζουμε την παραλία και ενημερώνουμε τον κόσμο για τους κινδύνους και τα προβλήματα της περιοχής και φυσικά κατασκηνώνουμε προωθώντας την ιδέα και την πρακτική της ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης» λένε. Να σημειώσουμε ότι έχει δημιουργηθεί και Κίνημα για την Ελεύθερη Κατασκήνωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://freecampgr.blogspot.com.
Οπως λένε οι φίλοι της ελεύθερης κατασκήνωσης, «όλες οι παραλίες, οι θάλασσες, τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, οι ουρανοί αυτού του κόσμου ανήκουν σε όλους εμάς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε παντού την ελευθερία να απολαμβάνουμε τη ζωή χωρίς περιορισμούς και χωρίς απαγορεύσεις. Σκοπός του "Κινήματος Για την Ελεύθερη Κατασκήνωση" είναι να διδάξουμε ο ένας τον άλλον την αγάπη, τον σεβασμό και την προστασία της φύσης και να υπερασπιστούμε την απόλυτη ελευθερία της διαβίωσης στην απέραντη αγκαλιά της Γης και του Ουρανού. Θα ταξιδέψουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τους φίλους μας και τους εραστές μας παντού, θα ζήσουμε ελεύθεροι όπου εμείς επιλέξουμε, θα προστατέψουμε τα δάση και τις παραλίες με τα γυμνά κορμιά μας... Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν για να είμαστε ελεύθεροι» τονίζουν οι «ελεύθεροι κατασκηνωτές».
Επίσης έχουν δημιουργήσει και οδηγό ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Απέναντι στον οργανωμένο περιορισμό της ελευθερίας, του ζωτικού χώρου έκφρασής της και στην περιθωριοποίηση του φυσικού τρόπου ζωής, είναι σημαντικό για τους κατασκηνωτές να μάθουμε τουλάχιστον να συνυπάρχουμε ακολουθώντας κάποιες κοινές συνήθειες:
Παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μακριά από την παραλία και δεν εμποδίζουμε την πρόσβαση. Μαζεύουμε όλα τα δικά μας σκουπίδια αλλά και τα υπόλοιπα που βρίσκουμε» κ.ά. *

Ο παραλογισμός του νόμου

Σε οδηγό ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης, που κυκλοφόρησε το 2009 στα Χανιά από κινήματα και ομάδες πολιτών, γίνεται αναφορά στον παραλογισμό της νομοθεσίας.
Αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Κι ενώ κάνεις φιλήσυχα τις διακοπές σου, ξαφνικά εμφανίζονται ένοπλοι αστυνομικοί και σου ανακοινώνουν ότι είσαι παράνομος. Πώς κατάφερες να παρανομήσεις ενώ δεν έχεις πειράξει κανέναν; Ο νόμος 392 του 1976 (αρ.10, παρ. 2, ΦΕΚ 89Α) προβλέπει ότι "απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δημόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους". Η νομιμοποίηση του παραλόγου συνεχίζεται με τον 2160/1993 που προσθέτει στους απαγορευμένους χώρους τις παραλίες και απαγορεύει στους ιδιώτες και τους καταστηματάρχες να φιλοξενήσουν στον δικό τους χώρο πάνω από ένα τροχόσπιτο. Για τους παραβάτες-κατασκηνωτές προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου, φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες και χρηματική ποινή 150 ευρώ (Ν.2741/1999). Στο μεταξύ, οι διακοπές σου μαζί με τη φιλόξενη φήμη του τόπου έχουν πάει περίπατο».
Ωστόσο, έντονα αμφισβητείται η συνταγματικότητα του συγκεκριμένου νόμου.
Σε νομικό οδηγό στον ιστότοπο freecampgr.blogspot.com, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Το άρθρο 10 του Ν. 392/76 απαγορεύει την εγκατάσταση σκηνών σε παραλίες, αιγιαλούς και γενικά κοινόχρηστους χώρους. Βάσει νομολογίας όμως, ΜΠρΑθ. 10691/1997 και των άρθρων 966-968 ΑΚ ως κοινόχρηστα ορίζονται εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούν να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε συναλλαγής καθώς και κτήσης κατά το ιδιωτικό δίκαιο. Είναι όμως δεκτικά χρήσης από κάθε πρόσωπο. Το δικαίωμα αυτό χρήσης έχει ιδιόρρυθμο χαρακτήρα και απορρέει από την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Η απαγόρευση αυτή χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, μέσω κατασκήνωσης εκεί, προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας το οποίο κατοχυρώνεται και συνταγματικά (άρθρο 5 Σ, 57 ΑΚ)».
Τονίζεται ακόμη:
«Η παράνομη προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας γεννά αξίωση για άρση της προσβολής και παράλειψης αυτής στο μέλλον, η οποία μπορεί να είναι και αντικείμενο προσωρινής δικαστικής προστασίας, όταν συντρέχουν οι προβλεπόμενες για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων προϋποθέσεις».
(Ελευθεροτυπία - 6/8/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=190655

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου