Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Το Ελαφονήσι, η έγνοια του δήμου και η αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Πότε επιτρέπεται να αποφασίζει για τα του οίκου της; Τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν μέσα από την περίπτωση του Ελαφονησίου. Εκεί, λοιπόν, έχουμε από τη μια σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ιναχωρίου να αντιδρά στη δημιουργία λατομείου γύψου και στην τσιμεντοποίηση της παραλίας και, από την άλλη, την κεντρική εξουσία να μην εγκρίνει, με διάφορες δικαιολογίες, το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ).
Το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο έχει την ομόφωνη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Ιναχωρίου, δεν επιτρέπει «τσιμεντοποίηση» της παραλίας, ούτε λατομικές χρήσεις στην περιοχή. Πρόσφατα, ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιχάλης Σκουντριδάκης κατήγγειλαν δημοσίως ότι η μη έγκριση, από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι σήμερα, του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι αποτέλεσμα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται και κρατικές Υπηρεσίες.
Η Περιφέρεια Κρήτης απάντησε ότι η όποια μελέτη πρέπει να συνταχθεί με τις αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τι προβλέπουν αυτές οι αποφάσεις; Απαντώντας στην Περιφέρεια, ο δήμαρχος Ιναχωρίου τόνισε ότι η μελέτη για τον ΣΧΟΟΑΠ που έχει κατατεθεί από τις 2 Φεβρουαρίου είναι πλήρης.
Πώς νοείται, λοιπόν, Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν εμποδίζεται με διάφορους τρόπους η υλοποίηση αποφάσεών της, ειδικά σε μείζονα ζητήματα όπως αυτά που αφορούν το περιβάλλον;
Τελικά, υπάρχουν φορές που αισθάνεται κανείς ότι τα περί πράσινης ανάπτυξης είναι «παραμύθια της Χαλιμάς». Ή μήπως όχι;
Την ίδια ώρα εκατοντάδες πολίτες ζητούν την προστασία του Ελαφονησίου και μέσω του Ιντερνετ! Στο δημοφιλές Facebook έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες για το Ελαφονήσι των Χανίων με περίπου 2.000 μέλη. Η μία με όνομα SOS LAFONISI δημιουργήθηκε «από μια ομάδα ατόμων που αγαπούν το μαγευτικό Λαφονήσι του Νομού Χανίων -προστατευόμενο τόπο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (δίκτυο Natura 2000)- και απαιτούν την άμεση ψήφιση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου το οποίο δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας για την περιοχή». Η δεύτερη έχει όνομα: «Ναι στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη στο Ελαφονήσι». Οι δημιουργοί τής ομάδας σημειώνουν: «Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό πληροφορούμαστε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη δημόσια τοποθέτηση -αντίθεση των τοπικών βουλευτών στην εκπονούμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ) της περιοχής Ελαφονήσου πριν ακόμα αυτή ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς δημόσια διαβούλευση.
Προς τι η βιασύνη τους;»
(Ελευθεροτυπία - 11/8/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=192061

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου