Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Αγνωστη η τύχη μελέτης για την κλωστική κάνναβη

Αγνωστη παραμένει η τύχη μιας ενδιαφέρουσας μελέτης για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην Ελλάδα με κλωστική κάνναβη.Η μελέτη, που ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της (2000), είχε γίνει με πρωτοβουλία της γενικής διεύθυνσης του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα προφανώς παραμένει σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 'Η έχει παραπεμπφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Η εφαρμογή της ίσως να έλυνε σημαντικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, καθώς η κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία ρούχων και υποδημάτων και είναι περιζήτητη από μεγάλες βιομηχανίες.
Στη μελέτη η οποία παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ της «Ε» στις 10 Σεπτεμβρίου 2002, αναφερόταν ότι «η κλωστική κάνναβη και το κλωστικό λίνο είναι δυνατό να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών». Η πρόταση για την εκπόνηση της μελέτης είχε γίνει δεκτή το 2000 από το υπουργείο Γεωργίας και είχε χρηματοδοτηθεί με 7.000.000 δραχμές.
Η έγκρισή της, όπως είχε σημειωθεί, θα άνοιγε ουσιαστικά το δρόμο για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης και στην Ελλάδα, που μάλιστα επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο γενικός διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ Σ. Βυζαντινόπουλος σημειώνει, μάλιστα, στον πρόλογο της εργασίας, που έγινε συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2000:
«...Η μελέτη αυτή έγινε την πλέον επίκαιρη χρονική στιγμή, επειδή έχουν ήδη δρομολογηθεί δραστικές μειώσεις στις εκτάσεις του βάμβακος, χωρίς αύξηση άλλων δυναμικών καλλιεργειών, όπως αραβοσίτου, βιομηχανικής τομάτας κ.λπ. Η κλωστική κάνναβη και το κλωστικό λίνο είναι δυνατό να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».
Σε περίληψη της μελέτης που προοριζόταν κυρίως για την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σημειώνεται: «Διαπιστώθηκε ότι κατά τη μακρά χρονική περίοδο, όπου η χώρα μας ήταν απούσα από τις διεθνείς εξελίξεις της κάνναβης και του λιναριού, σημειώθηκαν σημαντικότατες πρόοδοι: α) στη δημιουργία σύγχρονων ποικιλιών κάνναβης και λιναριού με υψηλές αποδόσεις, β) σε νέες τεχνολογίες απόληψης ινών κάνναβης και λιναριού οι οποίες μειώνουν κατά πολύ το βιομηχανικό κόστος, γ) στην εμφάνιση νέων προϊόντων από την επεξεργασία των στελεχών κάνναβης».
Επίσης, εξετάστηκε το νομικό πρόβλημα για την κάνναβη και προτείνεται «η νομιμοποίηση της καλλιέργειας των ποικιλιών της Cannabis sativa, οι οποίες θεωρούνται κλωστικές, σύμφωνα με τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς, χωρίς ωστόσο να θίγεται το γράμμα και το πνεύμα του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών. Ακόμη προτείνεται διάταξη για την απελευθέρωση του εμπορίου των προϊόντων της κλωστικής κάνναβης, όπως ρούχων κ.λπ.».
Επιπλέον μεταξύ άλλων σημειώνεται:
- Η καλλιέργεια κάνναβης θεωρείται οικολογική (επειδή δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα και λοιπά φυτοφάρμακα).
- Η βιομηχανία επεξεργασίας κάνναβης είναι και προβλέπεται στο μέλλον να αποκτήσει σημαντική δυναμική, λόγω του ότι τα υφαντά της θεωρούνται υποαλλεργικά και επειδή δημιούργησε νέα προϊόντα (τα οποία στο παρελθόν ήταν υποπροϊόντα) που θεωρούνται επίσης υποαλλεργικά με προοπτική μεγάλης ζήτησης.
Ολα αυτά τότε. Σήμερα, ποιος μπορεί να απαντήσει για την τύχη της μελέτης αυτής;
Γ. ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Ελευθεροτυπία - 13/8/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=192821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου