Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ανεργία - ρεκόρ στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Βουλιάζει» στην ανεργία ο Νομός Χανίων, στον οποίο καταγράφονται πρωτοφανή ποσοστά.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σε δύο μήνες, δηλαδή εντός του Οκτωβρίου, η ανεργία θα φτάσει σε ποσοστό 25%.
Η τουριστική περίοδος δεν φαίνεται, φέτος, να αποτέλεσε «ασπιρίνη» στο πρόβλημα της έλλειψης εργασίας, δεδομένου ότι οι άνεργοι τον μήνα Αύγουστο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας τους 6.000.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Μανούσος Λιονάκης δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 3.500-4.500 ανέργους κατά το μήνα Αύγουστο, σήμερα ξεπερνούν τους 6.000-7.000. Αυτό σημαίνει 11% ανεργία στα Χανιά. Μιλάμε για μήνα Αύγουστο, σε μια τουριστική περιοχή με τα εποχικά επαγγέλματα στο φόρτε τους».
Η εικόνα στις άλλες πόλεις της Κρήτης δεν είναι διαφορετική.
Οπως καταγράφεται σε έρευνα εργατικού δυναμικού που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (η έρευνα είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας: www.statistics.gr), το μήνα Απρίλιο, σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, το ποσοστό της ανεργίας άγγιξε το 11%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό το 2008 ήταν μόλις 4,7%.
Την ίδια στιγμή, η ανασφάλιστη εργασία παραμένει ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, αφού στην Επιθεώρηση Εργασίας έχουν μείνει μόλις 3 ελεγκτές για να καλύψουν τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.
Ούτε όμως η κατάσταση στο χώρο των εμποροβιοτεχνών είναι ευχάριστη.
Με βάση τα στοιχεία εγγραφών-διαγραφών του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων, αυξάνουν τα «λουκέτα» στις βιοτεχνίες αλλά και ο αριθμός εκείνων που στρέφονται στην παροχή υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, με βάση τις εγγραφές-διαγραφές στο μητρώο του ΕΒΕΧ, από τον Ιανουάριο του 2010 έγιναν 99 εγγραφές στον εμπορικό τομέα, 58 στο βιοτεχνικό και 331 στον επαγγελματικό.
Την ίδια περίοδο, οι διαγραφές στον εμπορικό τομέα ήταν 93, στο βιοτεχνικό 74 και στον επαγγελματικό 206 αντίστοιχα.
«Αν μελετήσουμε τα φετινά στοιχεία εγγραφών-διαγραφών, θα καταλάβουμε ότι η βιοτεχνία συρρικνώνεται και οι επαγγελματίες αυξάνονται», σημείωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων Βαγγέλης Σπανουδάκης.
«Πιστεύουμε ότι με την είσοδο του νέου έτους θα έχουμε μια αύξηση των ανέργων, η οποία πιθανώς να υπερβεί το 20% των σημερινών ποσοστών», επισήμανε ο κ. Σπανουδάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους και συγκεκριμένα η Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε η νέα εγγύηση των 25 δισ. προς τις τράπεζες να κατευθυνθεί στην αγορά, δίνοντας ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο. «Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να ελέγξει τις τράπεζες ότι τα χρήματα θα πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν θα πάνε στα Βαλκάνια, που έχουν 32 δισ. επισφάλειες. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο κρουνός και θα αρχίσει ο κόσμος να δανείζεται, ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να κάνει μια μικρή επένδυση. Διαφορετικά τα αποτελέσματα το χειμώνα θα είναι πάρα πολύ άσχημα».
(Ελευθεροτυπία - 20/8/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=194715

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου