Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Συγκέντρωση στη Γαύδο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση

Των ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ
Σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη ακτοπλοϊκή απομόνωση της Γαύδου προχώρησαν χθες το πρωί κάτοικοι και παραθεριστές του ακριτικού νησιού. Η υπομονή κατοίκων και επισκεπτών φαίνεται ότι εξαντλήθηκε, καθώς το νησί παραμένει ουσιαστικά αποκλεισμένο για πάνω από ένα μήνα, παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας...
Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κοινότητας Γαύδου τονίζεται ότι η χθεσινή συγκέντρωση, η οποία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και είχε ως κεντρικό σύνθημα “Ενα καράβι για τη Γαύδο - όχι άλλα ψέματα”, πραγματοποιήθηκε έπειτα από απόφαση λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων της Γαύδου.
“Οχι στο κράτος των εταιρειών, ζήτω ο αγώνας των Γαυδιωτών” έγραφε πανό των συγκεντρωμένων, οι οποίοι με βάρκες και καΐκια απέκλεισαν, συμβολικά, το λιμάνι - Καραβέ αναμένοντας τις αντιδράσεις της κυβέρνησης.
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό του νησιού και απαίτησαν την άμεση επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος που υφίσταται από την 1η Ιουλίου: “Η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού είναι τραγική. Οι λιγοστοί επισκέπτες φτάνουν με μεγάλη ταλαιπωρία στη Γαύδο και οι συνθήκες θυμίζουν εποχές της περασμένης εικοσαετίας”, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Γαύδου Στρατής Λαμπάκης σε επικοινωνία που είχαν τα “Χ.Ν.” μαζί του, τόνισε ότι εάν δε λυθεί το πρόβλημα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα προχωρήσουν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του λιμανιού.
Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Λαμπάκης είχε πρόσφατα αποσπάσει την υπόσχεση του πρωθυπουργού και υπουργών ότι θα βρεθεί λύση, αλλά τελικά τα λόγια ποτέ δεν έγιναν πράξεις: “Το βράδυ περιμένουμε το μικρό σκάφος από την Παλαιόχωρα και το λιμάνι θα ανοίξει. Πιστεύουμε να πάρουμε μια απάντηση από την κυβέρνηση διαφορετικά θα συνεχίσουμε τον αποκλεισμό επ’ αόριστον”.
Ερωτηθείς ο κ. Λαμπάκης για το αν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη, μετά την υπόσχεση που του είχε δώσει ο κ. Παπανδρέου σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν στον Αγ. Νικόλαο πριν από μερικές ημέρες, ανέφερε: “Οχι, δεν έχουμε κάποιο νεότερο” και συνέχισε υπογραμμίζοντας τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που έχει επιφέρει ο αποκλεισμός: “Εχουμε μια μείωση στην προσέλευση επισκεπτών κατά 80%. Ηταν πάρα πολλοί επισκέπτες που ήταν να έρθουν αλλά δεν τα κατάφεραν, ενώ οι περισσότερες κρατήσεις στα δωμάτια έχουν ακυρωθεί. Καταλαβαίνετε τί επικρατεί πάνω στο νησί όταν ο τουρισμός -από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωσή μας- πάει έτσι”.
Μάλιστα ο κ. Λαμπάκης τόνισε ότι ο κόσμος είναι πολύ αγανακτισμένος, ενώ επιχειρηματίες του νησιού βρίσκονται σε απόγνωση και σκέφτονται να κλείσουν τις ταβέρνες και να φύγουν αναζητώντας αλλού δουλειά: “Μου θυμίζει εικόνες του ’60”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ανέφερε τη σημασία που έχει έστω και την ύστατη στιγμή να λυθεί το πρόβλημα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για τη νέα χρονιά: “Αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα το πρόβλημα και αν δεν βρεθεί σκάφος, τότε και του χρόνου θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα”.
(Χανιώτικα νέα - 7/8/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου