Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Απροστάτευτο και το φαράγγι της Σαμαριάς

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Την ώρα που όλοι αναζητούν ευθύνες για την καταστροφή στο Φοινικόδασος του Πρέβελη διαπιστώνεται ότι και το ξακουστό σε όλον τον κόσμο φαράγγι της Σαμαριάς, μήκους 18 χιλιομέτρων, είναι σχεδόν απροστάτευτο από τις πυρκαγιές. Παρότι τεχνικά μέσα υπάρχουν, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, πυροσβεστών, εποχικών πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων καθιστούν δύσκολη έως ακατόρθωτη την προστασία του. Οσο για το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα GIS, που εγκαταστάθηκε στη Νομαρχία Χανίων στο πλαίσιο της πυροπροστασίας, δεν έχει συνδεθεί με την Πυροσβεστική αλλά με το Δασαρχείο, που διαθέτει ελάχιστο προσωπικό!
Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, Φραγκιά Ζουμπουλάκη, στο φαράγγι λειτουργούν 5 πυροφυλάκια με 15 πυροφύλακες. Από το Δασαρχείο έχει κατασκευαστεί ένα υδροδοτικό σύστημα το οποίο, με μια δεξαμενή περίπου 200 κυβικών νερού με σωληνώσεις, καλύπτει μεγάλο μέρος του φαραγγιού και ιδιαίτερα τα πρώτα χιλιόμετρα, όπου υπάρχουν πεύκα και γκρεμνά και αρκετός τάπητας από πευκοβελόνες. Η Πυροσβεστική έχει τοποθετήσει κατά μήκος του φαραγγιού σε πολλά σημεία πυροσβεστήρες.
Παρ' ότι θα ήταν χρήσιμο, εξήγησε ο κ. Ζουμπουλάκης, δεν είναι εφικτό να υπάρχει μόνιμη παρουσία στο φαράγγι μιας ομάδας πυροσβεστών, λόγω και της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία. Οι 15 εποχικοί δασοπυροσβέστες που εργάζονται στα πυροφυλάκια σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης περιοχής, σημειώνει ο πρόεδρος των εποχικών δασοπυροσβεστών, Αλέξανδρος Φαραντάκης. Τον κώδωνα του κινδύνου για την πυροπροστασία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς κρούει και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Χαρά Καργιολάκη. Οπως επισημαίνει, φέτος το προσωπικό είναι μειωμένο κι από τους 25 εποχικούς υπαλλήλους που απαιτούνται, αυτή τη στιγμή δεν έχουν προσληφθεί παρά μόνο οι 11, δηλαδή ούτε μισοί!

Χωρίς εικόνα

Σε ό,τι αφορά τα μηχανικά μέσα και το σύστημα για την παρακολούθηση του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Χανίων Γ. Βερυκοκίδης μας ανέφερε ότι παρ' ότι η Πυροσβεστική συμμετείχε σ' όλες τις διαδικασίες και προτάθηκε να της παρέχεται εικόνα, αυτό δεν συνέβη. «Αφ' ενός λόγω ορισμένων τεχνικών προβλημάτων, αφ' ετέρου λόγω του ότι δεν υπήρχαν κάποιες υποδομές εκεί, δεν ήταν δυνατή μέχρι σήμερα η σύνδεση με το Σύστημα. Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να παρέχουμε εικόνα, όπως κάναμε και με κάθε φορέα που μας το ζήτησε, αρκεί να μπορεί να την υποστηρίξει».
Ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης μας ανέφερε πως «υπάρχουν κάμερες που καταγράφουν και παρακολουθούν το φαράγγι, σε πραγματικό χρόνο. Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιεί και παρακολουθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Ετσι, το Δασαρχείο παίρνει πληροφόρηση και μπορεί να την χρησιμοποιεί κατά περίπτωση. Γνωρίζουμε όμως ότι από την πλευρά του Δασαρχείου δεν υπάρχει προσωπικό και δεν μπορεί να παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία»!
(Ελευθεροτυπία - 27/8/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=196818

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου