Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

«Το δάσος του Πρέβελη μπορεί να αναγεννηθεί»

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στο οικοσύστημα του δάσους Πρέβελη φαίνεται σήμερα μεν να είναι πολύ σοβαρή, είναι όμως απόλυτα αναστρέψιμη».
Η διαδικασία της αναβλάστησης έχει ξεκινήσει στα καμένα Η διαδικασία της αναβλάστησης έχει ξεκινήσει στα καμένα Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα έδωσε με χθεσινή ανακοίνωσή του το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με αφορμή τη συνεδρίαση της διοικούσας του επιτροπής την περασμένη Παρασκευή στον χώρο του φοινικόδασους στον Πρέβελη.
Μέλη του ΓΕΩΤΕΕ, ύστερα από επίσκεψη στα καμένα τόνισαν πως η επέκταση της πυρκαγιάς «στον πυρήνα του υγροβιότοπου και του φοινικόδασους, σίγουρα έπρεπε και βέβαια μπορούσε να αποτραπεί, ανεξάρτητα από τις πανθομολογούμενα δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης των δυνάμεων καταστολής».
Υποστήριξαν ότι δεν ήταν μόνο θέμα ανυπαρξίας σχεδιασμού και προληπτικής αντιπυρικής θωράκισης, όπως λέχθηκε, αλλά και θέμα σχεδίου καταστολής της πυρκαγιάς. Εθεσαν, δε, και ζήτημα προτεραιοτήτων στη διάθεση των μέσων πυρόσβεσης.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Κώστας Καμπιτάκης σημείωσε πως η φύση έχει αρχίσει τη διαδικασία της αναγέννησης και αναβλάστησης κυρίως του φοίνικα του Θεόφραστου και κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με την υπόλοιπη τοπική χλωρίδα που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Ο χρόνος και η ποιότητα της αναγέννησης εξαρτάται από το αν θα γίνει αυτή η φυσική διεργασία ανεμπόδιστα με ορθές και αποτελεσματικές δράσεις.
Η περιοχή στο φοινικόδασος του Πρέβελη έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με απόφαση του περιφερειάρχη Θανάση Καρούντζου κι έχουν απαγορευτεί η βόσκηση στην περιοχή για τα επόμενα 10 χρόνια, η ελεύθερη κατασκήνωση, οι ομπρέλες και τα ποδήλατα. Προς το παρόν η φύλαξη γίνεται από το Δασαρχείο κι από αστυνομικούς και οι παραβάτες θα τιμωρούνται.
(Ελευθεροτυπία - 7/9/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=200330

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου