Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

"Τραγούδια ανασύνταξης μέσα στην καταιγίδα"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
"Στο «Κρατήσου απ’ τη στάχτη» τα περισσότερα τραγούδια είναι αυτοβιογραφικά.
Τραγούδια βγαλμένα μέσα απ’ τις φωτιές του λεκανοπεδίου και την ερημοποίηση της Αθήνας, τραγούδια για την ηθική και πολιτική πτώχευση, που προηγήθηκε της οικονομικής, τραγούδια για τα αδιέξοδα του έρωτα που πιστεύουμε πως μας παγιδεύει ερήμην μας, αλλά κυρίως τραγούδια πίστης, ελπίδας και ανασύνταξης μέσα στην καταιγίδα".
Με αυτά τα λόγια ο Κώστας Λειβαδάς μιλά στα "Χανιώτικα νέα" για το νέο του προσωπικό CD. Αυτές τις μέρες ο Χανιώτης τραγουδοποιός, βρίσκεται στο αγαπημένο του μέρος, στο παλιό λιμάνι. Οχι μόνο για να περάσει μέρες ξεκούρασης παρέα με αγαπημένα του πρόσωπα, αλλά και για να παρουσιάσει την νέα του δουλειά.
Η παρουσίαση θα γίνει το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής στο "Φαγκότο" στην παλιά πόλη.
"Είναι -σημειώνει- ο πρώτος προσωπικός που κυκλοφορώ μετά από πέντε χρόνια και πού αλλού να τον εκτελέσω ζωντανά σε κοινό (παγκόσμια πρώτη!) από το Φαγκότο, το δεύτερό μου σπίτι, εκεί που «σπούδασα» το πιάνο - φωνή, τη ροή παράστασης, το ρεπερτόριο, τις διασκευές, την επαφή με τον κόσμο. Εκεί, ξανά μαθητής, στην ίδια κάπνα, στα ίδια φώτα, με το ίδιο τρακ".
Κατά τον ίδιο:
"Είναι κάτι πέρα από χαρακτηρισμούς το να επιστρέφεις κάθε φορά να παίζεις ζωντανά όχι απλά στην ιδιαίτερη πατρίδα σου, βλέπε παλιό λιμάνι, αλλά στο Φαγκότο, στον χώρο απ’ όπου ξεκίνησαν για σένα όλα, σε εφηβική -σχεδόν- ηλικία, το 1994.
Από το 1984 βέβαια, στην αρχή από τα παράθυρά του, στην οδό Αγγέλου, και αργότερα πίνοντας το πρώτο μου(!) ποτό, παρακολούθησα μερικά από τα πιο συγκλονιστικά λάιβ που έχω δει ποτέ, κυρίως από την ομάδα των τζαζ μουσικών από τη Γερμανία -τελευταίος των Μοϊκανών ο Τομπίας από την παλιά ομάδα με Χέλμουτ και Ράινολντ. Και βέβαια τον Μελ Κόλλινς, έναν τεράστιο πιανίστα που αποτελεί αληθινή τύχη το ότι τον γνώρισα και τον πρόλαβα εν ενεργεία.
(Στην ταινία Stormy Monday, παίζει/υποδύεται δίπλα στον Sting τον τρελό πιανίστα, τι άλλο;). Από το «Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα» ως το καινούργιο CD «Κρατήσου απ’ τη στάχτη», έχουν περάσει πια χρόνια. Συνοδοιπόροι μου στο καινούργιο CD είναι ο θρυλικός Γιώργος Ρωμάνος, πρωτοπόρος του ηλεκτρισμού και στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι («Καπετάν Μιχάλης» -«Μυθολογία»), η Δέσποινα Γλέζου («Νοστράδαμος», με σημαντική σόλο πορεία) και η θαυμάσια Ρίτα Αντωνοπούλου, μέλος της Σπείρας-Σπείρας του Σταμάτη Κραουνάκη και συνεργάτις του Θάνου Μικρούτσικου".
Στο εξώφυλλο του CD ο Κώστας Λειβαδάς σημειώνει:
"Πέντε χρόνια ακριβώς με το ρολόι. Σα να επιστρέφεις από ένα περίεργο είδος εξορίας. Υλικό σφιχτό και συγκεκριμένο, η ζωή μου τα πέντε τελευταία χρόνια.
Τώρα καταλαβαίνω ακριβώς τι θα πει προσωπικός δίσκος... Οι φωτιές στο λεκανοπέδιο και τα θύματά τους -δύο φορές σώθηκε από θαύμα το σπίτι μου- η ψυχανάλυση, ο αναβρασμός της κοινωνίας και η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία της, ο Ερωτας και τα σοβαρά αδιέξοδα πάσης φύσεως, η σημασία της υγείας. Ναι, πάνω και κάτω από όλα, αυτό: Ενα φιλί ζωής μέσα σε μια ατμόσφαιρα θανάτου.
«Στα μαύρα νερά, στην ψεύτρα φωτιά, κρατήσου απ’ τη στάχτη του ονείρου». Υπάρχει άλλος δρόμος;".
Τα τραγούδια του CD είναι: "Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα", "10 αριθμούς", "Υπολογιστές (συμμετέχει η Ρίτα Αντωνοπούλου)", "Μόνο οι άγιοι (Μένουν μόνοι μια νύχτα σαν κι αυτή)", "Oχι μπάλα στο σαλόνι (συμμετέχει η Δέσποινα Γλέζου)", "Θηρίο", "Καρδούλα μου", "Σας βαρέθηκα", "Στάχτη του ονείρου", "Αντίο αγάπη μου παλιά", "Σπόροι", "Άγγελοι μ’ ένα φτερό (τραγουδά ο Γιώργος Ρωμανός)".
(Χανιώτικα νέα - 8/9/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου