Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Εφιάλτης η ανεργία

Εφιαλτικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα μας περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, η οποία κάνει λόγο για απώλεια 175.000 θέσεων εργασίας στην τριετία 2009 - 2011. Το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, θα υπερβεί το 20%, ήτοι 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά.Στην έκθεση εκφράζεται η εκτίμηση ότι με την ακολουθούμενη πολιτική ούτε το 2015 δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στα ποσοστά ανεργίας προ κρίσης, ενώ σημειώνει ότι τα μέτρα λιτότητας που θα γνωρίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την προσεχή τριετία θα επιδεινώσουν το βιοτικό τους επίπεδο κατά 30% και θα μειώσουν σημαντικά το επίπεδο ζήτησης και κατανάλωσης.
Το της προόδου που είχε συντελεσθεί σε ότι αφορά την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μέσων αποδοχών στην διάρκεια μίας δεκαετίας εκτιμάται ότι θα αναιρεθεί εντός της διετίας 2010 - 2011, επισημαίνει η έκθεση.
Ακόμη τονίζει ότι το κύριο βάρος της οικονομικής κρίσης και ύφεσης επωμίζεται η μισθωτή εργασία και η απασχόληση των συμβοηθούντων και μη αμειβόμενων μελών.
Για πρώτη φορά μετά το 1991 μειώνεται η μισθωτή απασχόληση, γεγονός που οφείλεται στην μείωση των μόνιμα απασχολούμενων, ο αριθμός των οποίων συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 1968.
Αντίθετα, ο αριθμός των προσωρινά, μερικά και ευέλικτα απασχολούμενων αυξάνεται, επισημαίνει η Έκθεση φωτίζοντας και το κρίσιμο ζήτημα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και της περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας που συνόδευσε την κρίση.
Σοκαριστικά στοιχεία
Η φετινή έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ βρίθει σοκαριστικών στοιχείων και μαύρων προβλέψεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων και ζητά επειγόντως αλλαγή πολιτικής και αναπτυξιακού μοντέλου.
Ειδικότερα για την ανεργία αναφέρει ότι το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να αυξηθεί σε 12% το 2010 και σε 13,2% το 2011. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί σε 12,1% το 2010 και σε 14,3% το 2011, ενώ το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα υπερβεί το 20% (1 εκατ. άτομα), φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας.
(Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα νέα" - 16/9/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου