Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Νοσοκομειακά απόβλητα σε χωματερές

Αλυτο παραμένει το πρόβλημα των νοσοκομειακών μολυσματικών αποβλήτων τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο Κρήτης, καθώς ένα ποσοστό περίπου 60% εξ αυτών καταλήγει ανεπεξέργαστο στις χωματερές και δεν καταστρέφεται.Σε αυτή τη διαπίστωση έχουν φτάσει οι επιστήμονες, όπως φάνηκε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα τα ιατρικά απόβλητα που έγινε, στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου διαχείρισης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, στα Χανιά.
«Αυτή τη στιγμή το 40% των παραγόμενων ιατρικών αποβλήτων υποβάλλεται σε επεξεργασία. Το 1/3 των υγειονομικών μονάδων χρησιμοποιεί αποστείρωση, υπάρχουν στην Ελλάδα 5 εγκαταστάσεις αποστείρωσης και μία αποτέφρωσης στην Αττική κάποιες εντός των νοσοκομειακών μονάδων, και υπάρχει και ανεξέλεγκτη διάθεση από μικρούς παραγωγούς των οποίων τα απόβλητα καταλήγουν στις χωματερές» τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο Ε. Βουδριάς, καθηγητής του Δημοκρίτειου.
Επισήμανε πως η ελληνική νομοθεσία καθορίζει δύο μεθόδους επεξεργασίας, την αποτέφρωση και την αποστείρωση, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών σε αυτούς τους τομείς.
Γ. ΛΥΒ.
(Εντυπη έκδοση Ελευθεροτυπία - 11/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου