Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αντιδράσεις για πεδίο βολής στα Ροδωπού

Αντιδράσεις προκαλεί η σχεδιαζόμενη θεσμοθέτηση πεδίου βολής Στρατού Ξηράς στην περιοχή της Χερσονήσου Ροδωπού Χανίων.
Η περιοχή αυτή είναι προστατευόμενη, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο Natura, διαθέτει μεγάλο αριθμό μνημείων, ενώ παραμένει αναλλοίωτη από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Τις αντιρρήσεις του εκφράζει με επιστολή του στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη ο δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης.
«Ο δήμος μας κατανοεί την προσπάθεια της Vης Μεραρχίας για τη θεσμοθέτηση χώρου πεδίου βολής Στρατού Ξηράς και την αναγκαιότητά του, όμως η επιλογή ενός τέτοιου χώρου, όπως η Χερσόνησος Ροδωπού, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους». Στη συνέχεια ο κ. Πολυχρονίδης εξηγεί τους λόγους της αντίθεσής του και συγκεκριμένα αναφέρει:
α) Η περιοχή της παραπάνω Χερσονήσου είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γι' αυτό και είναι προστατευόμενη, έχει ενταχθεί στο σύνολό της στο Δίκτυο Natura 2000.
β) Είναι κατάσπαρτη σε όλη την έκτασή της από μεγάλο αριθμό μνημείων μεγίστης αρχαιολογικής, ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας και μοναδικότητας με τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα.
γ) Είναι η μοναδική χερσόνησος στην Κρήτη, ίσως και στην Ελλάδα, που δεν έχει υποβαθμιστεί από ανθρώπινες επεμβάσεις και οχλούσες δραστηριότητες.
Γ. ΛΥΒ.
(Ελευθεροτυπία - 21/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου