Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Σβήνουν «πράσινα» πρόστιμα

Χωρίς αντίκρισμα είναι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις που ευθύνονται για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν εισπράττονται, μειώνονται πάρα πολύ στα δικαστήρια ή ακυρώνονται τελείως.
Ο γενικός γραμματέας επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δημήτρης Μέρκος, από τα Χανιά υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να μπει ένα ισχυρό αντικίνητρο σε αυτούς που δεν λογαριάζουν το περιβάλλον και τους κινδύνους που το απειλούν.
Την ίδια ώρα η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, διαθέτοντας μόλις 15 ελεγκτές, έναν για κάθε 4 νομούς, κάτι που κάνει πραγματικά δύσκολη την πραγματοποίηση ουσιαστικών ελέγχων.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Πράγματι, φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό στη διαδικασία. Τα πρόστιμα επιβάλλονται με πολύ κόπο, προσπάθεια, έρευνα, αγώνα και κατασπατάληση δυνάμεων και πόρων, ωστόσο φαίνεται ότι από πλευράς παραβατών υπάρχει μια πληθώρα όπλων και ένδικων μέσων με τα οποία μπορούν να παρατείνουν κατά πολλά χρόνια την πληρωμή, την καταβολή του προστίμου και εν τέλει, στα διοικητικά δικαστήρια, να αποφύγουν την πληρωμή του».
Για τις προσπάθειες να αλλάξει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είπε: «Στόχος μας είναι τα πρόστιμα να καταβάλλονται απευθείας στο πράσινο ταμείο και να χρηματοδοτούν δράσεις ανάπλασης του περιβάλλοντος».
Γ. ΛΥΒ.
(Ελευθεροτυπία - 11/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου