Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

«Η πέτρα της υπομονής» από το ΔΗΠΕΘΕΚ

Την παράσταση «Η πέτρα της υπομονής» του Ατίκ Ραχίμι θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ) στα πλαίσια των παράλληλων δραστηριοτήτων του, με μετακλήσεις θεατρικών σχημάτων, την Κυριακή 5 και τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα θεάτρου του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του θεάτρου, πρόκειται για «μια παράσταση με θέμα τη θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν σήμερα, και όχι μόνο, σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Γιώργου Νανούρη.
Η παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ατίκ Ραχίμι «Η πέτρα της υπομονής», που χαρακτηρίστηκε ένα μικρό αριστούργημα και το 2008 κέρδισε το βραβείο Goncourt, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. «Σύμφωνα με την περσική μυθολογία, υπάρχει μια μαγική πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και της λες όλα σου τα βάσανα, τους πόνους, όλα σου τα μυστικά... Μέχρι που μια μέρα η πέτρα σκάει, εκρήγνυται. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα λυτρώνεσαι. Μια νεαρή γυναίκα μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, το φόβο, τον έρωτα ... Του εξομολογείται για πρώτη φορά αλήθειες που ίσως κάθε γυναίκα σ’ αυτόν τον κόσμο, θέλει να πει στο σύντροφο της αλλά δεν το τολμά... Και μάλλον κρύβει μέσα της, αλήθειες γυναικών από κάθε γωνιά της γης. Σε αυτό το παραλήρημα, αποφασίζει να του φανερώσει και το μεγάλο της μυστικό... Και ο άντρας της, γίνεται γι’ αυτήν η πέτρα της υπομονής… Ένα έργο βαθιά αληθινό, που ίσως βοηθήσει το θεατή να αναζητήσει τη δική του πέτρα της υπομονής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου