Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Συναγερμός για το σκαθάρι των φοινικοειδών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
"Συναγερμός" έχει σημάνει στα Χανιά για το κόκκινο σκαθάρι, που καταστρέφει φοινικοειδή. Και αυτό διότι το σκαθάρι, που πρωτοεμφανίστηκε στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης, τώρα έχει εξαπλωθεί στα δυτικά, σε βαθμό άκρως ανησυχητικό.
Εχει εντοπιστεί σε όλο το βόρειο τμήμα του Νομού Χανίων, από τις Καλύβες του Αποκόρωνα έως τον Δραπανιά της Κισάμου. Για τον λόγο αυτό, αρκετές περιοχές του Νομού Χανίων έχουν χαρακτηριστεί "προσβεβλημένη ζώνη". Είναι οι Δήμοι Χανίων, Ακρωτηρίου, Ν. Κυδωνίας, Πλατανιά, Βουκολιών, Θερίσου, Ελ. Βενιζέλου, Μουσούρων, Αρμένων, Κολυμπαρίου και Κισάμου.
Ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, επεσήμανε ότι το σκαθάρι "καταστρέφει δυστυχώς τα φοινικοειδή του Νομού. Εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των φοινικοειδών σε συνεννόηση με τους Δήμους να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να είναι σε συνεχή επαφή με το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Νομαρχίας Χανίων".
Χθες, το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για την «παρεμπόδιση της εξάπλωσης» και την «καταπολέμηση του ρυγχοφόρου των φοινικοειδών». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "το έντομο Rhynnchophorus ferrugineus θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών. Όλα τα στάδια του εντόμου (αβγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικο) εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοίνικα. Το ενήλικο σκαθάρι μπορεί να πετάξει ημερησίως περίπου 1 χλμ. Τα θηλυκά γεννούν σε ξεχωριστές οπές, πληγές, τομές κλαδέματος στην κορυφή (στεφάνη), στη βάση των νεαρών φύλλων του φοίνικα καθώς επίσης και στις παραφυάδες (ιδίως του ελληνικού φοίνικα του Θεόφραστου). Προσβάλλει όλα τα είδη των φοινικοειδών. Η ζημιά προκαλείται κυρίως από τις προνύμφες (κάμπιες) που τρέφονται από μαλακούς ιστούς στο εσωτερικό του κορμού".
Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με "την καταστροφή των νεαρών φύλλων της κορυφής του φοίνικα και η κάμψη των παλαιών φύλλων δίνοντας στο φυτό την όψη ανοιχτής ομπρέλας. Συνήθως οι προσβεβλημένοι φοίνικες εντοπίζονται 2 - 3 μήνες μετά την έναρξη της προσβολής. Μπορεί να παρατηρηθούν χαρακτηριστικά φαγώματα στα φύλλα πριν την κάμψη τους".
(Χανιώτικα νέα - 30/11/2010)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/56700-sunagermos-gia-to-skathari/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου