Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για τον Αλέξη

Δυναμικές κινητοποιήσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μεγάλη πορεία πραγματοποίησαν φοιτητές και μαθητές στην πόλη του Ηρακλείου. Γύρω στα 2.000 άτομα διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης του ΔΝΤ και των δύο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
Νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου πέταξαν πέτρες και διάφορα αντικείμενα στους άνδρες των δυνάμεων καταστολής οι οποίοι επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών.
Η συγκέντρωση διαλύθηκε, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους των διαδηλωτών συνελήφθησαν έξι άτομα, δύο μαθητές και τέσσερις φοιτητές. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των διαδηλωτών, αστυνομικοί έδειραν δύο μαθητές, ενώ ρωτούσαν τους φοιτητές αν είναι οργανωμένοι στην ΚΟΕ. Το απόγευμα οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
ΛΑΡΙΣΑ
Σε αστυνομοκρατούμενη πόλη μετατράπηκε η Λάρισα. Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην πορεία μετείχαν σχήματα αριστεριστών, μαθητές και φοιτητές.
Στην οδό Κύπρου, μια ομάδα νεαρών επιχείρησε να καταστρέψει κάμερα σε κατάστημα τράπεζας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και κυνήγησαν τους διαδηλωτές για 150 μέτρα, εξακολουθώντας να κάνουν ρίψη χημικών, μέχρι που τους διέλυσαν.
Τα υπόλοιπα σχήματα ανασυντάχθηκαν και συνέχισαν την πορεία σε κεντρικούς δρόμους.
ΠΑΤΡΑ
Ειρηνικές ήταν οι τρεις πορείες που έγιναν κάτω από ισχυρή αστυνομική δύναμη στην Πάτρα.
Συμμετείχαν μαθητές των σχολείων της Πάτρας και των γύρω περιοχών, εκπαιδευτικοί και φοιτητές του ΑΕΙ και του ΤΕΙ της πόλης.
Αργά το απόγευμα ξεκίνησε και μία τέταρτη πορεία από αριστερές οργανώσεις.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Πέτρες και νεράτζια στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης πέταξαν μαθητές των Τρικάλων, στη μεγάλη πορεία που έκαναν στο κέντρο της πόλης.
Οι αστυνομικοί δεν έκαναν χρήση χημικών και η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.
ΑΓΡΙΝΙΟ
Επεισοδιακή ήταν η πορεία των μαθητών στο Αγρίνιο, που κορυφώθηκε μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας, όπου κατέληξε η πορεία.
Περίπου 200 μαθητές, έριξαν πέτρες στο κτίριο, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά.
Παράλληλα, ομάδα μαθητών έκανε κατάληψη στο 2ο όροφο του δημαρχείου Αγρινίου, ζητώντας την παρέμβαση του δημάρχου για την απελευθέρωση ανηλίκων που έχουν προσαχθεί στην Αστυνομία, κάτι που αναμενόταν αργά το βράδυ.
ΧΑΝΙΑ
Επεισοδιακή, με συλλήψεις και απαγγελία κατηγοριών σε βάρος δύο 13χρονων μαθητών γυμνασίου και ενός 28χρονου αδιόριστου εκπαιδευτικού, η πορεία μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στα Χανιά.
Η επέμβαση της αστυνομίας στην μαθητική πορεία ύστερα από τον εμπρησμό ενός κάδου στην οδό Δημοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή 8 ατόμων.
Οι 6 ήταν ανήλικοι μαθητές, ένας φοιτητής και ένας εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου αδιόριστων εκπαιδευτικών. Aπό την αστυνομία κρατήθηκαν οι τρεις από αυτούς μέχρι το απόγευμα που τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ειδικότερα:
- Στους δύο 13χρονους μαθητές απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απρόκλητες σωματικές βλάβες, εμπρησμό κάδου, φθορά ξένης περιουσίας, αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξης οικιακής ειρήνης.
- Στον αδιόριστο εκπαιδευτικό απαγγέλθηκε κατηγορία ότι επιτέθηκε σε αστυνομικό με ξύλο, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας δεν είχε στα χέρια του ξύλο.
(enet.gr, 21.01, 6/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου