Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Γαύδος: Σάλος για τον ναό στον Απόλλωνα

Το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, η νήσος Γαύδος, στην οποία ακόμα παραμένει το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αυτές τις μέρες ήρθε στην επικαιρότητα όχι για το ζήτημα του πλοίου, αλλά με αφορμή την πρόταση Ρώσων και άλλων ξένων πυρηνικών επιστημόνων, που κατοικούν στο νησί, για ίδρυση Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου (ΠΙΦΕΑΑ) με ναό για τον Απόλλωνα!
Η πρόταση αυτή προκάλεσε σάλο και αντιδράσεις από τη μεριά της Εκκλησίας και του δήμου. Ο δήμαρχος Γαύδου Στρατής Λαμπάκης μάς είπε χθες το βράδυ ότι το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Κυριακή σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Γαύδου, αλλά η απόφαση θα είναι αρνητική.
Πάντως, οι επιστήμονες που το πρότειναν επέλεξαν τη Γαύδο για να ζήσουν με οικολογικό τρόπο. Το σπίτι τους στον οικισμό Βατσιανά το έχτισαν οι ίδιοι. Εφτιαξαν ανεμόμυλο, αξιοποιώντας την αιολική ενέργεια, ενώ νερό έχουν από αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Η πρότασή τους αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.gavdosinstitute.org, που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό.
Η Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου εξέδωσε προχθές ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα στη νήσο Γαύδο, η οποία υπάγεται εκκλησιαστικά στην ανωτέρω Ιερά Μητρόπολη, γίνεται προσπάθεια ανοικοδόμησης "ναού" αφιερωμένου στον Απόλλωνα» και σχολιάζει ότι «η προσπάθεια επιστροφής στην ειδωλολατρία, η αναβίωση του δωδεκάθεου και των διονυσιακών τελετών δεν δίδουν διέξοδο στα αλύτρωτα αδιέξοδα της καθημερινότητάς μας, αλλά φανερώνουν και αποκαλύπτουν το βάθος και την ουσία του προβλήματος».
Γ. ΛΥΒ.
(Εντυπη έκδοση Ελευθεροτυπία - 4/2/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=248134

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου