Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Αισθητός μέχρι το Κάιρο ο χθεσινός σεισμός

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Αισθητή σε όλη την Κρήτη, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου, ακόμη και στην Αττική, αλλά σύμφωνα με διεθνή Μ.Μ.Ε. και στο Κάιρο, έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 4.29 χθες το απόγευμα στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Καρπάθου και βορειοανατολικά της Κρήτης.
Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία σε κατοίκους της Κρήτης, οι οποίοι βγήκαν σε δρόμους και πλατείες. Περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση έγινε σε Ηράκλειο και Λασίθι.
Στον Μασταμπά Ηρακλείου καταγράφηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα από πτώσεις τσιμέντων από μπαλκόνι.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, βάθος 60 χιλιόμετρα και επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 389 χιλιόμετρα Νότια - Νοτιοανατολικά των Αθηνών.
Στην Κρήτη το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ κατέγραψε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου και επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Λονδίνου (UCL), Φίλιππος Βαλλιανάτος, μας είπε ότι 'ο σεισμός είναι ενδιάμεσου βάθους με ασθενή έως ελάχιστη μετασεισμική ακολουθία. Το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας παρακολουθεί την περιοχή για να έχει μια πλήρη εικόνα της σεισμικής δράσης'. Παράλληλα, ο κ. Βαλλιανάτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς, όπως επεσήμανε, 'λόγω του βάθους τους σεισμού δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Το επίκεντρο του σεισμού είναι 60 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από το Παλαίκαστρο, δυτικά της Καρπάθου'.
(Χανιώτικα νέα - 2/4/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/64234-seismos-62-rixter/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου