Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Εικαζόμενη συναίνεση

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΚΚΙΝΑΚΟΥ
Σκέψου να ανήκε στο κράτος ο ύπνος
τα πράματα θάτανε δύσκολα
θ' αγοράζαμε ύπνο με δελτίο; ή ελεύθερα; και πόσο;
κι αν είχε παραχωρηθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία ποια
η τιμή του σήμερα;
θα πεθαίναμε από εγρήγορση χωρίς χρήματα;
οι πάσχοντες από αϋπνίες τυχερότεροι λιγάκι -
δεν ειν' έτσι;
Ν. Καρούζος

Φαίνεται πως αν δώσεις θάρρος στους πολιτικούς αποθρασύνονται τελείως. Η κυβέρνηση επειδή θεωρεί ότι υπάρχει συναίνεση για τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, επειδή εικάζει μια συναίνεση του λαού για τις πολιτικές της, του μνημονίου, των περικοπών, της λιτότητας και επειδή δεν υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις, προχωρεί και σε άλλα πεδία ψάχνοντας για εικαζόμενες συναινέσεις.
Έτσι το Υπουργείο Υγείας σε προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων προχωρεί ακόμη περισσότερο και μας λέει ότι κάθε Ελλην, βάσει της εικαζόμενης συναίνεσης(!) θεωρείται δότης οργάνων εκτός αν ρητώς έχει δηλώσει το αντίθετο! Οφείλεις δηλαδή να στείλεις επιστολή στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ότι δεν επιθυμείς «μετά την επέλευση του θανάτου, όπως αυτή καθορίζεται με βάση τα ευρέως αποδεκτά και σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης» να σε τεμαχίσουν και να πάρουν τα όργανά σου. Αν δεν το δηλώσεις δεν είσαι ιδιοκτήτης του σώματός σου. Το σώμα σου κρατικοποιείται. Για να το σώσεις δηλαδή πρέπει να το δηλώσεις!
Έτσι ανακύπτουν τεράστια φιλοσοφικά, υπαρξιακά, επιστημονικά και πολιτικά θέματα. Το σώμα ανήκει σε κάθε άνθρωπο και είναι αποκλειστικό του δικαίωμα να το διαθέσει όπως θέλει. Οποιαδήποτε γραφειοκρατική προσπάθεια υφαρπαγής μιας εικαζόμενης συναίνεσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον αλτρουισμό μιας δωρεάς οργάνων.
Όμως πολλές αμφιβολίες γεννώνται όχι μόνο για τις βεβαιότητες της Ιατρικής και για τα κριτήρια θανάτου (πολλές συζητήσεις έχουν γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται) αλλά κυρίως για τις διαδικασίες που τηρούνται, ερμηνεύονται και υλοποιούνται αυτά τα κριτήρια. Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου τα περισσότερα πράγματα είναι άγραφτα και οι θεσμοί υπολειτουργούν. Πολύ εύκολα η υπόθεση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε εμπορία, αφού ο χώρος της Υγείας είναι ένας χώρος με πολύ κυνισμό, εκμετάλλευση, με μεγάλα συμφέροντα και με πολλά χρήματα.
Μόλις επέλθει νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους και εφόσον η λειτουργία οργάνων διατηρείται με μηχανική υποστήριξη συντάσσεται πιστοποιητικό θανάτου από τους γιατρούς. Όμως στο σχέδιο προβλέπεται "μόνο αν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση συνεχίζεται η μηχανική υποστήριξη"! Υπάρχουν όμως πολλοί που πιστεύουν ότι ο λεγόμενος εγκεφαλικός θάνατος είναι μια έννοια που απαιτεί περισσότερη διαύγαση.
Καταλαβαίνει κανείς το ολισθηρόν του θέματος. Πέραν όμως όλων αυτών παραμένει ης προβληματική έννοια η «εικαζόμενη συναίνεση». Όχι πως δεν πρέπει να γίνομε δωρητές οργάνων αλλά πρέπει επίσης μέχρι τέλους να είμαστε ιδιοκτήτες του σώματός μας.
(Χανιώτικα νέα - 9/4/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου