Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Μειώθηκαν οι γιατροί, αυξήθηκαν οι δαπάνες στο ΙΚΑ Χανίων

Η μείωση γιατρών στο ΙΚΑ Χανίων αύξησε τις δαπάνες του Ιδρύματος!
Δαπάνες που τώρα καταβάλλονται ή αναμένεται να καταβληθούν προς ιδιώτες γιατρούς για συνταγογραφήσεις σε ασφαλισμένους.
Το πώς και το γιατί μας το εξηγεί ένας εκ των έξι παθολόγων του ΙΚΑ Χανίων, που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους και μας το επιβεβαιώνει ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ Χανίων.
Ο γιατρός Δημήτρης Γκόγκας, ο οποίος εργάστηκε στο ΙΚΑ από τον Ιανουάριο του 2006 έως τον Ιούνιο του 2010, υποστηρίζει:
'Το ΙΚΑ πέρυσι προχώρησε διαδοχικά στη μη ανανέωση των συμβάσεων έξι γιατρών παθολόγων στα Χανιά. Στη συνέχεια το ΙΚΑ προχώρησε σε σχέδιο νόμου, το οποίο επιτρέπει σε κάθε γιατρό ιδιώτη να κόβει εκατό συνταγές και να βλέπει 80 ασφαλισμένους. Υπολογίζω ότι οι έξι γιατροί, των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε, έκοβαν 3.500 - 4.000 συνταγές τον μήνα και αμειβόντουσαν με το ποσό περίπου των 9.000 ευρώ μηνιαίως συνολικά, δηλαδή περίπου 1.600 ευρώ έκαστος μικτά. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και με δεδομένο ότι υπάρχει το πλαφόν των 80 ασφαλισμένων και εκατό συνταγών ανά γιατρό, για να κοπούν αυτές οι 3.500 - 4.000 συνταγές χρειάζονται 40 γιατροί, οι οποίοι αμείβονται με 20 ευρώ τη συνταγή, δηλαδή με περίπου 1.600 ευρώ τον μήνα ο καθένας. Επομένως για να βγει ακριβώς ο ίδιος όγκος δουλειάς σε ό,τι αφορά τις συνταγές, θα πρέπει το κράτος να κάνει μια δαπάνη της τάξεως: 40 γιατροί επί 1.600 ευρώ έκαστος, δηλαδή 64.000 ευρώ. Το ΙΚΑ έδιωξε, λοιπόν, έξι γιατρούς, που του στοίχιζαν 9.000 ευρώ, αντικαθιστώντας αυτή τη δαπάνη με 64.000 ευρώ τον μήνα'.
ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Επιβεβαιώνει ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ Χανίων, Γιώργος Βούρβαχης, ότι τώρα το ΙΚΑ σπαταλά μεγαλύτερα ποσά. Χωρίς να θεωρεί ότι το κόστος ανεβαίνει απαραιτήτως στο ποσό των 64.000 ευρώ για τις συγκεκριμένες συνταγογραφήσεις, ο κ. Βούρβαχης, υπογραμμίζει ότι τώρα το κόστος έχει ανέβει κατακόρυφα.
Ο ίδιος μας είπε χαρακτηριστικά:
'Τώρα, μπορεί κατά κάποιον τρόπο να εξυπηρετείται λίγο καλύτερα ο κόσμος, όμως, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. Το πρώτο δίμηνο δεν υπήρχε το πλαφόν των ογδόντα επισκέψεων για τον κάθε ιδιώτη γιατρό και βεβαίως είδαμε να υπάρχουν πάνω στον μήνα κατατεθειμένες 200, 300, 500 επισκέψεις από ιδιώτες γιατρούς. Αυτό ανεβάζει το κόστος κατακόρυφα. Θα ήταν προτιμότερο το ΙΚΑ να είχε προσλάβει 15 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Ετσι, δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ενώ το κόστος θα ήταν χαμηλότερο'.
Ο κ. Βούρβαχης εξηγεί ότι πρόβλημα με τους παθολόγους 'δημιουργήθηκε γιατί απολύθηκαν πέντε και δεν προσελήφθη κανείς τη στιγμή που ζητούσαμε άλλους πέντε - έξι. Αν είχαν προσλάβει επτά παθολόγους και 7 - 8 γιατρούς σε άλλες ειδικότητες, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και θα μπορούσαν όλοι οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετηθούν άμεσα'.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι υπολογίζεται πώς το ΙΚΑ σε ένα δίμηνο (Φεβρουάριος - Μάρτιος) ξόδεψε για έκτακτες ανάγκες όσα θα ξόδευε σε δέκα μήνες.
Να σημειώσουμε ότι συνολικά στο ΙΚΑ Χανίων, μετά τη μη ανανέωση των συμβάσεων των έξι παθολόγων, έχουν μείνει περίπου δέκα γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου