Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Πάγωμα πιστώσεων για την κομποστοποίηση στο εργοστάσιο ανακύκλωσης των Χανίων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των εγκαταστάσεων και επέκτασης της κομποστοποίησης στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) στην Κορακιά Ακρωτηρίου -κοντά στον πάλαι ποτέ σκουπιδότοπο του Κουρουπητού- καθώς η Νορβηγία, που ήταν βασικός χρηματοδότης του έργου, 'πάγωσε' τις πιστώσεις.
Το έργο αυτό είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) μαζί με άλλα 48 σε όλη την Ελλάδα και είχε την υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΤΕΙ, της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) και του Δασαρχείου.
Η ΔΕΔΙΣΑ έχει διαθέσει 100.000 ευρώ για την υλοποίησή του και το έχει παρουσιάσει σε εκδηλώσεις στα Χανιά.
Η επίσημη ονομασία του έργου είναι: 'Βελτιστοποίηση ανάκτησης και κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των στέρεων αστικών αποβλήτων και αποτελεσματική αξιοποίηση του κόμποστ σε αγροτικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές'.
Μιλώντας στα 'Χανιώτικα νέα', αργά χθες το βράδυ, η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Θεοχαρούλα Μυλωνάκη σημείωσε ότι 'η ΔΕΔΙΣΑ μετά από τεράστιες προσπάθειες είχε καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΟΧ, που αφορούσε το κομμάτι της κομποστοποίησης στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης. Το έργο στηριζόταν όχι μόνο από τη ΔΕΔΙΣΑ αλλά και από το Πολυτεχνείο Κρήτης, τη ΔΕΥΑΧ, το ΤΕΙ, το Δασαρχείο.
Το έργο αυτό το είχαμε προχωρήσει. Είχαμε κάνει τις απαραίτητες μελέτες και είχαμε συντάξει τα πάντα'.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το ποσόν που επρόκειτο να λάβουν συνολικά οι φορείς ήταν 2 εκατομμύρια 800 χιλιάδες ευρώ. Από αυτά στη ΔΕΔΙΣΑ αντιστοιχούσε 1.100.000 ευρώ. Και το έργο θα έλυνε τεράστια προβλήματα που αφορούν την κομποστοποίηση αλλά και την προώθηση.
Οταν το έργο είχε ενταχθεί στον ΕΟΧ, η ΔΕΔΙΣΑ πανηγύριζε.
'Μέχρι το τέλος του 2010 το έργο φαινόταν να προχωρεί. Κάναμε χαρές και πανηγύρια ότι θα προχωρήσουμε, θα πάρουμε μηχανήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν'.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες κάτι άλλαξε.
Η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ είναι σαφέστατη:
'Τον τελευταίο καιρό ανησυχούσαμε διότι δεν υπήρχε καμία απάντηση από το Υπουργείο. Υποβάλαμε σταδιακά τις μελέτες που έπρεπε μέσα στις προθεσμίες, από τη Νορβηγία απαντούσαν θετικά αλλά το Υπουργείο τηρούσε σιγή.
Τα χρήματα που έπρεπε να δώσει το ελληνικό κράτος ήταν 400.000 ευρώ. Δεν έχουμε πάρει τίποτα. Και έχουμε ξοδέψει 100.000 ευρώ. Επισκεφθήκαμε το Υπουργείο αλλά δεν μας έδωσαν καμία απάντηση'.
Ακόμα, η κα Μυλωνάκη ανέφερε ότι η ΔΕΔΙΣΑ είχε εκφράσει εγγράφως τις ανησυχίες της για το μέλλον του προγράμματος προς τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη ζητώντας τους να παρέμβουν στο Υπουργείο.
Οσο για τα χρήματα που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα η ΔΕΔΙΣΑ; Αν δεν αλλάξει κάτι, πάνε... περίπατο, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιχείρησης.
ΑΛΛΑ 48 ΕΡΓΑ
Το έργο αυτό δεν είναι βέβαια το μοναδικό.
Οπως μετέδωσε χθες το βράδυ από την ιστοσελίδα του ο 'ΣΚΑΪ', το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας «πάγωσε» τη χρηματοδότηση 49 δημόσιων έργων στη χώρα μας ύψους 30 εκ. ευρώ (235 εκατ. κορώνες αναφέροντας ότι «ήδη η Ελλάδα έχει λάβει στο πλαίσιο προγράμματος Ενιαίου Οικονομικού Χώρου 13 εκατομμύρια ευρώ αλλά έως και σήμερα η Ελλάδα δεν έχει αποδείξει πού πήγαν τα χρήματα και αν έχουν διαβιβαστεί στους αρμόδιους παραλήπτες των έργων, δεν έχει τηρηθεί η συμφωνία για χρηματοδότηση των έργων κατά 50% από την ελληνική πλευρά και δεν έχει δοθεί συνολική έκθεση προόδου για το κάθε έργο που έχει ενταχθεί την περίοδο 2004 - 2009 στο πρόγραμμα».
Παράλληλα, η Νορβηγία ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται παραβίαση της συμφωνίας και των κανόνων και ζητά από την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει πού θα ξοδευτούν τα χρήματα.
Ακόμα ο ΣΚΑΪ υπενθυμίζει ότι 'το πρόγραμμα Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία, το Λίχτενσταϊν και την Ισλανδία. Μέσα από αυτό θα μπορούσαν οι χώρες του Νότου της Ευρώπης να αντλήσουν κεφάλαια με σκοπό τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών του ΕΟΧ και των χωρών του Νότου'.
(Χανιώτικα νέα - 20/5/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/67511-pagwma-pistwsewn/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου