Σάββατο 14 Μαΐου 2011

"Σώμα το άγνωστο" από την "Συν-Κίνηση"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
"Ταξίδι" ή μάλλον γνωριμία με το ανθρώπινο σώμα, το οποίο είναι τόσο γνωστό όσο και άγνωστο συνάμα, αποτελεί η νέα χοροθεατρική παραγωγή της ομάδας εκφραστικού χορού "Συν - Κίνηση" με τίτλο: "Σώμα, το Αγνωστο", που παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 10 και 11 Μαΐου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.
Είναι μία από τις καλύτερες δουλειές της ομάδας χορού της Σοφίας Φαλιέρου που, στα χρόνια κατά τα οποία λειτουργεί στα Χανιά, έχει συντελέσει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του πολιτισμικού γίγνεσθαι της πόλης.
Η παράσταση αρχίζει με τις χορεύτριες να "γνωρίζονται" μεταξύ τους μέσω της κίνησης και του παιχνιδιού. Και ταυτόχρονα να γνωρίζουν σταδιακά το σώμα τους.
"Ενα ταξίδι σ’ ένα Σώμα γνωστό - Αγνωστο. Ενα σώμα τόσο οικείο, που όλο το αναγνωρίζουμε αλλά εν τέλει ξεπροβάλλει μια νέα πτυχή του που αποζητά την αλήθεια της", όπως αναφέρει η Συν -Κίνηση.
Και έτσι είναι: Οταν γεννιέσαι είσαι εσύ με το σώμα σου. Οσο μεγαλώνεις σταδιακά το ανακαλύπτεις. Και ειδικά, αν διώξεις ταμπού και φοβίες. Και έτσι, θα το αγαπήσεις περισσότερο.
Ομως, το σώμα δεν μένει ποτέ ίδιο. Μεγαλώνει κι αυτό μαζί σου. Κι αλλάζει. Και έτσι το σώμα παραμένει ανήσυχο -δεν τελειώνει ποτέ η ανακάλυψή του.
Και όλα αυτά τα "περιγράφει" εξαιρετικά η παράσταση της Συν - Κίνησης, που, όπως σημειώνει, "επιχειρεί μια βουτιά στη χαμένη αθωότητα μιας ύπαρξης που ποτέ δεν ησυχάζει, για να απολαύσει όσα την αποτελούν και να αναζητήσει την πολυπόθητη κάλυψη".
"Το σώμα", αναφέρει στην ανακοίνωσή της, "είναι δυνατό. Παιχνιδιάρικο. Μέχρι που το ξεχνάς. Σε ξεχνάει. Δεν ακούει ο ένας τον άλλον. Το παίρνεις και προχωράς. Προχωράς. Το εξαντλείς. Αφήνεις μόνο τις σκέψεις.
Λειτουργείς κομμάτι του. Για να προλάβεις. Και γερνάει. Δεν γυρνάει. Περνάει ο καιρός. Και σου είναι άγνωστο. Δε μιλάς πια. Φωνάζεις. Τα σημάδια μένουν. Και τα βλέπουν μόνο οι άλλοι. Θέλεις να γυρίσεις στο νερό και στην άμμο για να θυμηθείς ποιος είσαι. Να βρεις τα αποτυπώματά σου. Το αρχικό. Το αρχέγονο. Να γνωριστείς ξανά. Με το σώμα σου. Και γυρνάς…".
Η χορογραφία είναι της Σοφίας Φαλιέρου με τη συνεργασία των ερμηνευτριών, οι οποίες με εξαιρετικό τρόπο αποδίδουν το θέμα της παράστασης: Βιργινία Αληζιώτη, Ιουλία Ζαχαράκη, Βάσια Λιαράκη, Νίνα Μουσουράκη, Ευαγγελία Πυλαρινού, Μαρίνα Σκουτέλα, Ελενα Τζινάκη, Χριστίνα Φοίτου.
Οι μουσικές που ακούγονται είναι από: Astray Navigatio, Iggy Pop, Tom Wates, Antechre, Linkin park, Isihia κ.ά. Η επεξεργασία ήχου από τον Αλέξανδρο Ζυμβραγουδάκη. Η φωτογραφία του Στέλιου Μπλακλαβά. Τα κοστούμια από την Kourbela Ioanna by XAMAM.
Να σημειώσουμε ότι η παραγωγή αυτή που έχει διάρκεια 55 λεπτών και είναι για 8 χορεύτριες, θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα στο ετήσιο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στις 27 και 28 Μαΐου, στο Θέατρο Π.Κ. (Νέος Κόσμος).
(Χανιώτικα νέα - 14/5/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/67004-anakaluptontas-ena-anisuxo-swma/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου