Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Παρενοχλήσεις και ροζ σκάνδαλα

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 21 Μαΐου 2011
ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Η σεξουαλική παρενόχληση υπάρχει από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος.
Μόνο που παλιότερα εκφραζόταν πιο... μπρουτάλ από ό,τι σήμερα. Αρπαζε ο πρωτόγονος τη γυναίκα από τα μαλλιά και την έσερνε στη σπηλιά. Με συνοπτικές διαδικασίες. Ηθελε η άλλη - δεν ήθελε. Και αν έφερνε και καμιά αντίσταση, υπήρχε το... ρόπαλο που έβαζε τα πράγματα στη θέση τους.
Με την πάροδο του χρόνου η... φάμπρικα συνεχίστηκε και μάλιστα υπό τις «ευλογίες» των θεών. Ο Δίας ήταν μέγιστος μουρντάρης, και παρ' ότι παντρεμένος και βασιλιάς των θεών, κυνηγούσε ό,τι εκινείτο. Αν, δε, είχε και λίγο χάρη αυτό που εκινείτο, λίγωνε ο Δίας και έκανε όλα τα πιθανά και απίθανα καραγκιοζιλίκια προκειμένου να του ικανοποιηθούν τα γούστα.
Και φυσικά, αφού κοτζάμ θεός μπορούσε και είχε τις αδυναμίες του, που του συγχωρούνταν κιόλας κάθε φορά, σιγά μην και δεν είχαν αντίστοιχες αδυναμίες οι άνθρωποι, που είναι και πιο αδύναμοι με σθένος χαμηλότερο.
Αφήστε που αν το δούμε πιο σφαιρικά το θέμα, το φαινόμενο δεν απαντά μόνο στους ανθρώπους, αλλά σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο. Πάντα κάποιοι, περισσότερο ίσως οι δυνατότεροι και ισχυρότεροι -με την αίγλη και σιγουριά της θέσης τους-, λιμπίζονται και ορμάνε. Ο λιοντάρης στην περαστική λιονταρίνα. Ο ελέφαντας στη ναζιάρα ελεφαντίνα. Και οι ισχυροί, πλούσιοι και διάσημοι άντρες (και όχι μόνο, αλλά όπως και να το κάνουμε οι υποθέσεις αυτών βγαίνουν στη δημοσιότητα) σε αιθέριες... ανυπεράσπιστες υπάρξεις. Που συνήθως όμως δεν είναι και τόσο ανυπεράσπιστες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο όρος της σεξουαλικής παρενόχλησης, παρ' ότι σαφέστατα διατυπωμένος από το Νόμο, στην πράξη έχει δυσδιάκριτα όρια. Επειδή πολύ απλά, τα σενάρια σε κάθε παρενόχληση είναι πολλά. Υπάρχει η «απλή» περίπτωση, που κάποιος (άντρας ή γυναίκα-δεν έχει σημασία) ορμάει σε κάποιον άλλο (άντρα ή γυναίκα - και πάλι δεν έχει σημασία) με σκοπούς ευκόλως αναγνωρίσιμους. Χωρίς ο δεύτερος να έχει κάνει απόλυτα τίποτα «προκλητικό». Σε αυτή την περίπτωση, αν το «θύμα» δώσει στον επιτιθέμενο μια μπουνιά στη μύτη και αρχίσει να τσιρίζει, το πιθανότερο είναι η υπόθεση να σταματήσει εδώ. Αν όμως του ψιλοαρέσει, και μετά αρχίσει τα μα - μου επειδή μετάνιωσε, τα πράγματα θολώνουν. Πόσω μάλλον αν έχει κάνει προηγουμένως και κάποιες... διφορούμενες κινήσεις που ο άλλος τις εξέλαβε ως πρόσκληση.
Και μια που αναφερόμαστε σε παρενοχλήσεις, ας μιλήσουμε με γεγονότα και ας δούμε παρέα μερικές -μόνο- κραυγαλέες περιπτώσεις που... συντάραξαν την κοινή γνώμη. Και επειδή -όπως ορίζει η ευγένεια- πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις οι... παρόντες εξαιρούνται, θα ασχοληθούμε με σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έγιναν... μακριά από μας. Εκτός Ελλάδας.
* Το 1991 η Ανίτα Χιλ, καθηγήτρια Νομικής, έκανε αγωγή στον Κλάρενς Τόμας, υψηλόβαθμο δικαστικό, επειδή την παρενοχλούσε σεξουαλικά. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε τη δημιουργία κώδικα δεοντολογίας στις επιχειρήσεις, σχετικά με θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Και για να γίνουμε σαφείς: σεξουαλική παρενόχληση στις ΗΠΑ θεωρείται και μια «πικάντικη» ατάκα, ένα άγγιγμα -που μπορεί και να έγινε κατά λάθος κ.λπ...
* Το 1975 η Λόις Τζένσεν, μία από τις πρώτες γυναίκες που προσελήφθησαν να εργαστούν σε ορυχείο σιδήρου, υπέφερε καθημερινά από τους άντρες συναδέλφους της επειδή εκείνοι πίστευαν ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι. Το 1984, και έπειτα από ασφυκτική παρακολούθηση που της έκανε ένας από τους προϊσταμένους της, η Τζένσεν κατέθεσε μήνυση. Αρκετές συναδέλφισσές της προσυπέγραψαν τη μήνυση αυτή και τελικά, το 1998, η απόφαση τις δικαίωσε, αφού τους επιδικάστηκε ποσό αποζημίωσης 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Pas mal!
* Το 1995 ο γερουσιαστής Μπομπ Πάκγουντ, Ρεπουμπλικανός από το Ορεγκον, αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από αλλεπάλληλα σκάνδαλα στα οποία είχε εμπλακεί και αφορούσαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις κατά συρροή σε υπαλλήλους του. Οπως καταλαβαίνετε, ο ασυγκράτητος Μπομπ δεν είχε καμία ελπίδα να εκλεγεί μετά τα καμώματά του...
* Κατά συρροή μουρντάρης ήταν και ο τηλεπαρουσιαστής Ντέιβιντ Λέτερμαν, που κατά καιρούς είχε αντιμετωπίσει την μήνιν διαφόρων αιθέριων υπάρξεων, που δούλευαν μαζί του, αλλά και άσχετες κορασίδες που του γυάλισαν απλώς.
* Και φυσικά να μην ξεχνάμε τον πρώην πλανητάρχη, τον Μπιλ Κλίντον, που έχει αφήσει εποχή με τα σεξουαλικά του σκάνδαλα στον Λευκό Οίκο. Ηδη, από κυβερνήτης στο Αρκάνσας είχε... παρενοχλήσει την Πόλα Τζόουνς σε δωμάτιο ξενοδοχείου (σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post»). Συγκεκριμένα είχε εμφανιστεί ολόγυμνος μπροστά της (μάλλον επειδή πίστευε ότι η Πόλα δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στο θέαμα). Ομως η Πόλα κράτησε χαρακτήρα και έσυρε τον Μπιλ δικαστικά τη δεκαετία του '90. Η υπόθεση επανήλθε στη δημοσιότητα (και στα δικαστήρια) μετά το πολύκροτο σκάνδαλο που είχε ο Κλίντον με την υπάλληλο του Λευκού Οίκου Μόνικα Λεβίνσκι και το... πούρο. Ολοι θα θυμάστε τις σπαρταριστές λεπτομέρειες!...

Για περισσότερες... παρενοχλήσεις δείτε και τα:
* www.focus.com/fyi/human-resources/top-20-sexual-harassment-cases-all-time
* www.wherestheoutrage.org/wallofshame.php
* http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_harassment

Ο νόμος: Σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (ν.3896/2010), είναι «οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα με σκοπό την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου