Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Εγκυκλοπαίδειες και άλλες... παιδείες

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 14 Μαΐου 2011
ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ 
Οταν το 2001 πρωτοδημιουργήθηκε η wikipedia, η πρώτη διαδικτυακή δωρεάν εγκυκλοπαίδεια, τα λήμματα της οποίας επιμελούνται, προσαυξάνουν και δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες του Ιστού, το στοίχημα για το αν θα καταξιωνόταν ήταν μεγάλο.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η wikipedia όχι μόνο έχει πετύχει, όχι μόνο έχει παροπλίσει τις παλιές «χάρτινες» εγκυκλοπαίδειες που έπιαναν χώρο και ήταν δύσκολες στην αναζήτηση, αλλά έχει καταφέρει και να δημιουργήσει δεκάδες «κλώνους» που χρησιμοποιούν τη φιλοσοφία της προκειμένου να ασχολήθουν εκτενώς με πιο «θεματικές» ενότητες.
Επιχειρώντας μια μικρή αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα ανακαλύψετε πολλά sites με δεύτερο συνθετικό τη λέξη «pedia» και λογική στησίματος «wiki».
Και παρά τα λάθη, τις παραλείψεις, συχνά και τις κραυγαλέες «πατάτες» που έχει κάνει η wikipedia, φαίνεται πως οι μιμητές της αυξάνονται και πληθαίνουν.
Ας δούμε παρέα τούς πιο διάσημους, αλλά και πιο παράξενους «κλώνους» της wikipedia, ώστε να ξέρετε κι εσείς, ανά πάσα στιγμή, πού να στραφείτε για να ενημερωθείτε. Βεβαίως, να σας θυμίσουμε εδώ ότι αυτού του τύπου οι εγκυκλοπαίδειες δεν είναι πάντα ακριβείς, οπότε καλό θα ήταν να διπλοτσεκάρετε αυτό που διαβάζετε, ιδίως αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε σε εργασίες, projects κ.λπ.

* Η ελληνική αντιγραφή της wikipedia, εκτός φυσικά από τη βικιπαίδεια, είναι και το www.livepedia.gr. Με σχεδόν ίδιο στήσιμο και ίδια φιλοσοφία σάς δίνει πρόσβαση σε περισσότερα από 100.000 λήμματα για όλα τα ζητήματα.

* Και η μπίρα θέλει την εγκυκλοπαίδειά της. Στο www.beer-pedia.com θα μάθετε τα πάντα για την παγωμένη απόλαυση του καλοκαιριού!

* Θέλετε να αποφασίσετε πώς θα ονομάσετε το πιτσιρίκι σας, αλλά δεν σας έρχεται κάποια ενδιαφέρουσα ιδέα; Το www.babynamespedia.com ασχολείται αποκλειστικά με πιθανά ονόματα μωρών. Εκκεντρικό; Ναι, αλλά αφού υπάρχει...

* Μάθετε τα πάντα για το φαΐ, με την www.myfoodapedia.gov. Απλώς πληκτρολογήστε το τρόφιμο που σας ενδιαφέρει και θα έχετε στο λεπτό τον διατροφικό του πίνακα.

* Η εγκυκλοπαίδεια των τσιγάρων είναι γεγονός. Με ένα κλικ στο www.cigarettespedia.com θα μάθετε για κάθε μάρκα που κυκλοφορεί παγκοσμίως, από ποιο χαρμάνι φτιάχνεται, ανέκδοτα με θέμα το τσιγάρο, άρθρα, μελέτες και ένα σωρό ακόμα για τη... βλαβερή αυτή συνήθεια.

* Υπάρχει ένα παιχνίδι, που έχει «κάψει» εκατομμύρια χρήστες του Ιντερνετ. Το WoW (World of Warcraft) έχει τη δική του αποκλειστική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, για να την επισκέπτονται όλοι οι «κολλημένοι» με το παιχνίδι. Κάντε κλικ στο www.wowpedia.org και θα καταλάβετε τι εννοώ.

* Ανακαλύψτε μια εγκυκλοπαίδεια που με μια πρώτη ματιά αφορά φυσιοθεραπευτές στο www.physio-pedia.com. Ενα φιλόδοξο σχέδιο, που για να έχει τόσα λήμματα μάλλον ενδιαφέρει περισσότερο κόσμο απ' ό,τι αρχικά φαίνεται...

* Και το χαλί θέλει την εγκυκλοπαίδειά του! Στο www.carpetand rugpedia.com μάθετε τα πάντα για τα... χαλιά σας!

* Να και μια δίκυκλη εγκυκλοπαίδεια. Το www.bikepedia.com είναι αφιερωμένη στο ποδήλατο.

* Επειδή άλλο να στο λένε και άλλο να το βλέπεις, επισκεφθείτε το www.5min.com - videopedia: μια βιντεοεγκυκλοπαίδεια για τους οπτικοακουστικούς τύπους.

* Εδώ τώρα έχουμε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο: το www.dickipedia.org είναι η εγκυκλοπαίδεια των... κρετίνων. Σε αυτή θα βρείτε πολλά ονόματα διασήμων, πολιτικών κ.λπ., αλλά θα ανακαλύψετε ότι μπορείτε να προσθέσετε και εσείς πάμπολλα ακόμα...

* Αν ανήκετε σε εκείνους που είχαν «κολλήσει» με την τηλεοπτική σειρά «Lost», τότε μην παραλείψετε να δείτε την http://lostpedia.wikia.com, την απόλυτη εγκυκλοπαίδεια για τη σειρά που καθήλωσε δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο.

* Για όσους ενδιαφέρονται για καθαρόαιμες ειδήσεις, το www.conservapedia.com είναι ο ιδανικός ιστότοπος.

* Δεν ξέρετε τι δώρο να κάνετε και δεν σας κατεβαίνει καμία ιδέα όσο και να στίβετε το μυαλό σας; Το www.giftypedia.com θα σας δώσει τη λύση, για όποιον και να αναζητάτε δώρο.

* Η εγκυκλοπαίδεια του software σάς περιμένει στο http://downloadpedia.org. Βρείτε δωρεάν προγράμματα και οτιδήποτε αφορά software για Windows, Linux και Mac.

* Το www.freethoughtpedia.com είναι το site της εγκυκλοπαίδειας της «ελεύθερης σκέψης». Θέματα όπως η αθεΐα, ο ρόλος της θρησκείας κ.λπ. πραγματεύονται εδώ.

Τέλος, και επειδή -όπως είδατε- διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες μπορεί να δημιουργήσει οποιοσδήποτε, για οποιοδήποτε θέμα, στο www.makeuseof.com/tag/4-sites-create-wikipedialike-website θα βρείτε οδηγίες για να φτιάξετε το δικό σας, σε στιλ wikipedia, site. Και πού ξέρετε; Μπορεί το δημιούργημά σας να προκαλέσει... ρεύμα συνεχιστών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου