Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Νέο Μουσείο για τα Χανιά

Ενα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της βρίσκεται η προσπάθεια, που ξεκίνησε πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, για την κατασκευή νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στα Χανιά. Χθες, το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 17.835.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), δημοπρατήθηκε από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Είχε προηγηθεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013»). Προσφορές κατέθεσαν 19 ενδιαφερόμενοι και πλέον αναμένεται η εξέτασή τους για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου.
Στο νέο Μουσείο, την αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου υπογράφει ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης, προβλέπεται να αναπτυχθούν εκθεσιακοί χώροι, εργαστήρια, αποθήκες, αναψυκτήριο, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο, βιβλιοπωλείο, χώρος για διαλέξεις εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ προβλέπονται, ακόμη, υπαίθρια έκθεση αρχαιοτήτων, χώρος πρασίνου κ.ά.
Την ικανοποίησή της για τη δημοπράτηση του έργου εξέφρασε χθες, μιλώντας στα «Χ.Ν.», η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και προϊσταμένη της ΚΕ’ Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη. «Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν πια και τα Χανιά θα αποκτήσουν ένα Αρχαιολογικό Μουσείο αντάξια της ιστορίας τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κα Βλαζάκη επεσήμανε, παράλληλα, ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο εντάσσεται μέσα στο ιστορικό κέντρο της Χαλέπας, δημιουργώντας έναν άλλο σημαντικό πόλο πολιτισμού, πέραν της παλιάς πόλης των Χανίων.
Ως γνωστόν, στη συγκεκριμένη περιοχή ο επισκέπτης συναντά, μεταξύ των άλλων, την οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, η αποκατάσταση της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα για τη μετατροπή της σε μουσείο, την οικία του Πρίγκιπα Γεωργίου (γνωστή και ως «Παλάτι»), την πρώην οικία Βλουμ στην οποία, μετά την αποκατάσταση και ανάδειξή της, στεγάζεται το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (το συγκεκριμένο κτήριο αποκαλείται, πλέον, μέγαρο «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης»), σημαντικά νεοκλασικά κτήρια, στα οποία στεγάζονταν τα προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων κατά την περίοδο της Κρήτης Πολιτείας, τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής, καθώς και τα «βιομηχανικά» κτήρια των Ταμπακαριών.
Η κα Βλαζάκη υπενθύμισε ότι έως ότου επιλεγεί ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, είχαν διευρευνηθεί και άλλες προτάσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν προχώρησαν για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Κατά χρονολογική σειρά οι προτάσεις αυτές αφορούσαν: τον χώρο όπου βρισκόταν ο κινηματογράφος «Ρεγγίνα», το κτήριο της Μεραρχίας, δίπλα στην παλιά Πρυτανεία στο παλιό λιμάνι και τα Νεώρια, ενώ κατά τη δεκαετία του 1980 είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου, που στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου επί της οδού Χάληδων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει αποτέλεσμα.
(Χανιώτικα νέα - 11/5/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου