Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στα Χανιά

Οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στον Άγιο Ιωάννη Χανίων, να δοθεί στην τοπική κοινωνία για να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι διοργανώνουν αύριο Σάββατο την 5η Γιορτή Διεκδίκησης.
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί έξω από την πύλη του στρατοπέδου, όπου ο δρόμος θα αποτελέσει χώρο συγκέντρωσης, επικοινωνίας, θεάτρου, φαγητού, αλλά και μουσικής.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποδηλατοπορία από την ομάδα: "Ποδηλάτρεις", στις 6.30 το απόγευμα, με αφετηρία το Δημαρχείο Χανίων και κατάληξη στην είσοδο του στρατοπέδου.
Παράλληλα, στον δρόμο, έξω από την πύλη, από τις 6 το απόγευμα και μετά, θα πραγματοποιηθούν: Ζωγραφική και πηλός, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας, χαριστικό παζάρι, φαγητό.
Ομως, η γιορτή έχει, όπως κάθε χρόνο, και μουσική. Μετά τις 8 το βράδυ με τους:"Χαλικούτηδες (Halikouti band)", "Εντέχνως Λαϊκοί", Λεωνίδα Λαϊνάκη.
Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου επισημαίνει ότι "το Φλεβάρη του 2010 το Δημοτικό συμβούλιο Χανίων έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία διεκδικούσε πλέον, το σύνολο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, κατά πλήρη κυριότητα, για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις (δημιουργία χώρου πρασίνου και ενός σχολείου). Μετά από τέσσερα χρόνια διεκδίκησης το κίνημα φαινόταν να δικαιώνεται καθώς πλέον όλοι οι φορείς των Χανίων συστρατεύονται με την πρόταση της Πρωτοβουλίας Χανιωτών και των κατοίκων της περιοχής για πράσινο και ένα σχολείο.
Σήμερα έχει αλλάξει η δημοτική αρχή με τον κ. Σκουλάκη επικεφαλής πλέον, ο οποίος και είχε δηλώσει επανειλημμένα ως βουλευτής ότι όταν αναλάβει δήμαρχος θα διεκδικήσει και θα πάρει το στρατόπεδο και θα το αποδώσει στο χανιώτικο λαό. Όλα μοιάζουν ευνοϊκά καθώς Δήμος και (ο φερόμενος ιδιοκτήτης) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ίδιου πολιτικού χρώματος .
Παρ’ όλα αυτά ως τώρα έχουμε εισπράξει και από τους δυο μόνο λόγια και υποσχέσεις καλής θέλησης. Από πράξεις …μηδέν.
Όλα αυτά σε μια εποχή που κυβέρνηση και υπουργείο εθνικής άμυνας έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο real estate για αναζήτηση πόρων ελέω μνημονίου". Και συνεχίζει: "Μας ανησυχεί που την ίδια στιγμή που υπόσχονται την απόδοση του στρατοπέδου στο Χανιώτικο λαό, καταρτίζουν σχέδιο αξιοποίησης-ξεπουλήματος των ακινήτων τους σε όλη την Ελλάδα. Και έχουμε και το κακό προηγούμενο με τη δήλωση στο παρελθόν του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη ότι «κι εμείς θα κρατήσουμε λίγο και θέλουμε και κάποια χρήματα, γιατί τίποτα δεν γίνεται δωρεάν». Δήλωση που επανέλαβε πριν από μερικές ημέρες. Και το αστείο είναι ότι για το Μαρκόπουλο δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας…
Για μας η δημιουργία χώρων πρασίνου-χώρων ανάσας για τη πόλη δεν μπαίνει σε παζάρια. Είναι ζήτημα μαζικών συλλογικών διεκδικήσεων κάτι που σιγά σιγά το κάνουν πράξη αρκετές ομάδες πολιτών και γειτονιάς στα Χανιά. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την υλοποίηση του πάρκου που όλοι οραματιζόμαστε. Ενός πάρκου συνάντησης, επικοινωνίας και πραγματικής αναψυχής των ανθρώπων. Όπως πέντε χρόνια τώρα με τις κινητοποιήσεις μας αναδείξαμε το θέμα, κερδίσαμε την συμπαράσταση των Χανιωτών και των φορέων έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι ολόκληρο το στρατόπεδο να αποδοθεί στο χανιώτικο λαό…
Γιατί όταν μας λένε ότι τίποτα δε δίνεται δωρεάν εμείς απαντάμε ότι, τίποτα δεν χαρίζεται αλλά όλα κερδίζονται με αγώνες".

Και ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής ηλικίας στη γιορτή

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας σημειώνει ότι "θα συμμετέχει και φέτος στη γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκόπουλου ως χώρο πράσινου για τις ανάγκες του χανιώτικου λαού, γιορτή που έχει όλο και μεγαλύτερη αξία καθώς οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει απειλούνται πλέον ανοιχτά με αξιοποίηση-εκποίηση στο όνομα της «κρίσης».
Σε μια πόλη που γίνεται όλο και πιο αφιλόξενη για τα μικρά παιδιά καθώς το τσιμέντο καταπίνει το πράσινο για χάρη των μεγαλοεργολάβων, σε μια πόλη με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και με όσους ήδη υπάρχουν παραδομένους στην εγκατάλειψη διεκδικούμε μαζί με όλο το χανιώτικο λαό καλύτερη ποιότητα ζωής, πράσινο και ελεύθερους χώρους για παιχνίδι και αναψυχή.
Παράλληλα με τη διεκδίκησή μας για δημόσιες και δωρεάν υποδομές για την προσχολική αγωγή και τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών διεκδικούμε για εμάς και τα παιδιά μας ελεύθερους χώρους στους οποίους τα παιδιά μας να μπορούν αν παίξουν, να διασκεδάσουν και να εκφραστούν
Θα συναντηθούμε λοιπόν με τη διοργάνωση της 5ης Γιορτής Διεκδίκησης του Στρατοπέδου με παιδικά παιχνίδια και ζωγραφική για τα μικρά και μεγάλα παιδάκια, αλλά και για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να δράσουμε μαζί για όσα δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας και για όλα όσα μας στερούν".
Γ. ΛΥΒ.
(Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 15:33 Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου