Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Χωρίς αγγειοχειρουργό το Νοσοκομείο Χανίων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Χωρίς αγγειοχειρουργό έχει μείνει εδώ και δύο εβδομάδες το Νοσοκομείο Χανίων. Ο μοναδικός αγγειοχειρουργός συνταξιοδοτήθηκε και η Κλινική Θώρακος - Αγγείων έκλεισε!
Οπως μας είπε ο αγγειοχειρουργός Μάριος Μουστάρδας, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της Κλινικής, η Κλινική έκλεισε όταν 'υπέγραψα τη λύση της συνεργασίας στις 26 Μαΐου, λόγω σύνταξης'.
Αντικαταστάτης του γιατρού δεν υπάρχει. 'Επί δυόμισι - τρία χρόνια δούλευα μόνος μου. Τώρα, δεν υπάρχει κανείς. Είχα τρεις επικουρικούς γιατρούς των οποίων η σύμβαση έληξε, οπότε η Κλινική έκλεισε', λέει ο ίδιος.
Η Κλινική λειτούργησε επί τριάμισι χρόνια. Είχαν περάσει χιλιάδες ασθενείς και εκατοντάδες είχαν χειρουργηθεί.
Την ίδια ώρα η Μονάδα Νεογνών, που έκλεισε προ μηνών, ακόμα δεν έχει επαναλειτουργήσει.
Στο Νοσοκομείο Χανίων οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό φτάνουν το 40% και εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσουν το 50%. Οι ελλείψεις σε γιατρούς αγγίζουν επίσης το 40% των οργανικών θέσεων και το κενό καλύπτεται, όσο είναι δυνατόν, με επικουρικό ιατρικό προσωπικό.
Αλλά ακόμα και σε τεχνολογικό εξοπλισμό τα κενά δεν είναι λίγα. Κλινικές υπολειτουργούν ή κινδυνεύουν με κλείσιμο. Η Μονάδα Νεογνών, που έκλεισε προ μηνών, ακόμα δεν έχει επαναλειτουργήσει. Στη Μονάδα Νεογνών εργάζεται εδώ και καιρό μόνον η διευθύντρια και τα νεογνά, που χρήζουν εντατικής νοσηλείας, διακομίζονται στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, Αντώνης Κρασουδάκης, θεωρεί ότι το Νοσοκομείο Χανίων εκτός από ποσοτικό έχει και ποιοτικό πρόβλημα λόγω του κομματισμού στη δημόσια διοίκηση.
Οσον αφορά το ποσοτικό πρόβλημα το Νοσοκομείο, όπως επισημαίνει ο κ. Κρασουδάκης, 'πράγματι είναι στελεχωμένο κατά το ήμισυ από νοσηλευτικό και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Η πλειονότητα του υπάρχοντος διοικητικού προσωπικού προέρχεται από εσωτερικές μετατάξεις. Δηλαδή, έχουν διοριστεί για άλλα καθήκοντα και με μετατάξεις έχουν μετονομαστεί διοικητικοί υπάλληλοι'.
Για την ιατρική κάλυψη ο κ. Κρασουδάκης λέει ότι «είναι σχετικά καλά τα πράγματα, όχι με μόνιμες οργανικές θέσεις, αλλά με την πλήρωση θέσεων επικουρικών». Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές ελλείψεις, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το Νοσοκομείο ζει τη φθορά και την κακοποίηση που υφίσταται όλος ο δημόσιος τομέας από τη στάση πληρωμών την οποία έχει κηρύξει ουσιαστικά το κράτος στην προσπάθειά του να ακολουθήσει τις μνημονιακές επιταγές. Ετσι, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα συντήρησης μηχανημάτων.
Για παράδειγμα, είχαμε για τέσσερις - πέντε μήνες ένα μηχάνημα εκτός λειτουργίας. Υπάρχει πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, ο οποίος δεν γίνεται να αντικατασταθεί. Το ίδιο το Νοσοκομείο έχει πλέον υποστεί σημαντικές φθορές οι οποίες δεν αποκαθίστανται όπως πρέπει. Λείπουν συγκεκριμένα πράγματα, όπως αξονικός τομογράφος και Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα. Η κάλυψη σε νοσηλευτικό και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό είναι περίπου στο 60% και τώρα με τις συνταξιοδοτήσεις φοβάμαι ότι θα πέσει κάτω από το μισό».
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κι ενώ τα προβλήματα εντείνονται, ο κόσμος φαίνεται πως επιστρέφει στο Δημόσιο Νοσοκομείο για τα θέματα υγείας που τον απασχολούν.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της 'Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας', 'το πρόβλημα των δημόσιων Νοσοκομείων εντείνεται και από την ιδιαιτέρως αυξημένη προσέλευση ασθενών για νοσηλεία. Ο αριθμός των νοσηλευθέντων το 2010 στο ΕΣΥ ήταν κατά 24% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2009, λόγω προφανώς της οικονομικής κρίσης'.
Τη μεγαλύτερη αύξηση ασθενών παρουσιάζει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης με 51% και ακολουθεί η 3η Υγειονομική Περιφέρεια με 37%. Στα Νοσοκομεία της Αθήνας σημειώθηκε αύξηση νοσηλευθέντων ασθενών κατά 17%, ενώ στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (περιλαμβάνει τα Νοσοκομεία του Πειραιά κ.ά.) άγγιξε το 25%.
(Χανιώτικα νέα - 20/6/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/70317-ekleise-kai-i-kliniki-thwrakos-aggeiwn/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου