Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ελλείψεις και στο Νοσοκομείο Χανίων

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χανίων τα οποία επιδεινώνονται εξαιτίας των περικοπών που εφαρμόζονται μέσα από τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική.
Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό φτάνουν το 40% και εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσουν το 50%. Οι ελλείψεις σε γιατρούς αγγίζουν επίσης το 40% των οργανικών θέσεων και το κενό καλύπτεται, όσο είναι δυνατόν, με επικουρικό ιατρικό προσωπικό.
Αλλά ακόμα και σε τεχνολογικό εξοπλισμό τα κενά δεν είναι λίγα. Κλινικές υπολειτουργούν ή κινδυνεύουν με κλείσιμο. Η Μονάδα Νεογνών που έκλεισε προ μηνών ακόμα δεν έχει επαναλειτουργήσει. Στη Μονάδα Νεογνών εργάζεται εδώ και καιρό μόνον η διευθύντρια, και τα νεογνά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας διακομίζονται στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Κομματισμός

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης θεωρεί ότι «το Νοσοκομείο Χανίων εκτός από ποσοτικό έχει και ποιοτικό πρόβλημα. Επειδή επικρατεί ο κομματισμός στη δημόσια διοίκηση, βρίσκονται σε θεσμικές θέσεις άνθρωποι ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη δυσλειτουργία του νοσοκομείου σε λειτουργικό επίπεδο. Οσον αφορά το ποσοτικό, το νοσοκομείο πράγματι είναι στελεχωμένο κατά το ήμισυ από νοσηλευτικό και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Η πλειονότητα του υπάρχοντος διοικητικού προσωπικού προέρχεται από εσωτερικές μετατάξεις. Δηλαδή, έχουν διοριστεί για άλλα καθήκοντα και με μετατάξεις έχουν μετονομαστεί διοικητικοί υπάλληλοι».
Για την ιατρική κάλυψη, ο κ. Κρασουδάκης λέει ότι «είναι σχετικά καλά τα πράγματα, όχι με μόνιμες οργανικές θέσεις αλλά με την πλήρωση θέσεων επικουρικών». Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές ελλείψεις, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το νοσοκομείο ζει τη φθορά και την κακοποίηση που υφίσταται όλος ο δημόσιος τομέας από τη στάση πληρωμών την οποία έχει κηρύξει ουσιαστικά το κράτος στην προσπάθειά του να ακολουθήσει τις μνημονιακές επιταγές. Ετσι, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα συντήρησης μηχανημάτων.
Για παράδειγμα, είχαμε για τέσσερις-πέντε μήνες ένα μηχάνημα εκτός λειτουργίας. Υπάρχει πεπαλαιωμένος εξοπλισμός ο οποίος δεν γίνεται να αντικατασταθεί. Το ίδιο το νοσοκομείο έχει πλέον υποστεί σημαντικές φθορές οι οποίες δεν αποκαθίστανται όπως πρέπει. Λείπουν συγκεκριμένα πράγματα, όπως αξονικός τομογράφος και ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Η κάλυψη σε νοσηλευτικό και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό είναι περίπου στο 60% και τώρα με τις συνταξιοδοτήσεις φοβάμαι ότι θα πέσει κάτω από το μισό».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Ελευθεροτυπία - 11/6/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=283614

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου