Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Κινητοποιήσεις από τα Χανιά ώς τη Μαδρίτη

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011
Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες πολίτες προχθές το βράδυ, για να διαμαρτυρηθούν τόσο για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου όσο και για τις βίαιες επιθέσεις των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών.
 Στα Χανιά ομάδες νεαρών, μετά την εισβολή στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τη νύχτα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε γραφεία τοπικών βουλευτών, ενώ μικροζημιές έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά:
ΧΑΝΙΑ Η νυχτερινή πορεία ξεκίνησε στα Χανιά μετά τις 10 προχθές το βράδυ και αφού προηγήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Ο στόχος των διαδηλωτών ήταν τα γραφεία των βουλευτών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ψήφο (το «ναι» ή το «παρών») στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αρχικά, κατευθύνθηκαν από την πλατεία της Αγοράς στις οδούς Σκαλίδη και Κορωναίου, όπου βρίσκονται τα γραφεία της βουλευτού Ευαγγελίας Κουρουπάκη και στα οποία προκάλεσαν υλικές ζημιές.
Υποστηρικτές των Ελλήνων «αγανακτισμένων» διαδηλώνουν στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας, καθ' οδόν προς την ελληνική πρεσβείαΣτη συνέχεια, κινήθηκαν στην οδό Κυδωνίας, όπου βρίσκονται τα γραφεία της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» αλλά και του βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Οταν η πορεία, που πλησίαζε τα χίλια άτομα, έφτασε έξω από τα γραφεία του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, διαδηλωτές προκάλεσαν υλικές ζημιές στην είσοδο. Η συνέχεια δόθηκε απέναντι, όπου νεαροί διαδηλωτές έσπασαν τα γραφεία του βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Εκεί σημειώθηκαν και οι πιο σοβαρές ζημιές.
Νεαροί μπήκαν μέσα στα γραφεία, αφού γκρέμισαν στην κυριολεξία την είσοδο, και άρχισαν να καταστρέφουν. Εσπασαν τζάμια και υπολογιστές, ξήλωσαν πορτρέτα, διέλυσαν την τουαλέτα. Δεν γλίτωσε ούτε η ταμπέλα που ήταν κρεμασμένη στο μπαλκόνι των γραφείων. Αμέσως μετά, ο κόσμος συνέχισε προς τις οδούς Αποκορώνου και Περίδου.
Στην οδό Περίδου βρίσκονται τα γραφεία του βουλευτή Ευτύχη Δαμιανάκη. Ωστόσο, μπροστά από τα γραφεία ήταν αστυνομικές δυνάμεις, με τις οποίες προκλήθηκε ένταση, χωρίς όμως να πάρει ιδιαίτερη διάσταση. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας, ενώ άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και δημιούργησαν οδοφράγματα. Η πορεία συνεχίστηκε στην οδό Αποκορώνου, με σκοπό να περάσει και από τα γραφεία του βουλευτή Σήφη Βαλυράκη, που βρίσκονται στην οδό Ηγουμένου Γαβριήλ. Ομως, λίγο πριν από τα γραφεία ήταν παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Προκλήθηκε μικρή ένταση, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της Αστυνομίας και λίγο μετά να συνεχίζουν την πορεία τους προς την πλατεία Αγοράς.
Οταν έφτασαν στην πλατεία, παρατήρησαν ότι κάποιος τραβούσε φωτογραφίες από το απέναντι ξενοδοχείο. Ομάδα νεαρών έσπευσε στο ξενοδοχείο, όπου στην είσοδο ένας υπάλληλος ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και ενημέρωσε τον πελάτη του ξενοδοχείου να σταματήσει τη λήψη φωτογραφιών.
Γύρω στις 00.30 χθες και έπειτα από ανακοίνωση από τη μικροφωνική εγκατάσταση της πλατείας Αγοράς, μεγάλο τμήμα των συγκεντρωμένων μετέβη στο δημαρχείο Χανίων, στο οποίο συνεχίζεται η κατάληψη.
Σχολιάζοντας την καταστροφή στο γραφείο του ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε: «Πρόκειται για κότες και άνανδρους. Εγώ κυκλοφορώ μόνος μου στο δρόμο και εκεί δεν με πειράζουν. Αυτούς πρέπει να τους περιορίσει, αν όχι να τους εξαφανίσει, η δημοκρατία».
Σε γραπτή ανακοίνωσή της η βουλευτής Ευαγγελία Κουρουπάκη ανέφερε: «Την πάντα ανοιχτή πόρτα στο λαό των Χανίων παραβίασαν και κατέστρεψαν μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό του πολιτικού μου γραφείου χθες το βράδυ και προέβησαν σε βανδαλισμούς -μετά τις απειλές- οι εκ του ασφαλούς κρυπτόμενοι. Προφανώς, πρόκειται για τυχοδιωκτικές και άθλιες πρακτικές κάποιων χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αρχές, οι οποίοι θα έπρεπε να απομονωθούν ακόμη περισσότερο από την κοινωνία».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μικροεπεισόδια προκάλεσαν διαδηλωτές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, στο τέλος της πορείας που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία των διαδηλώσεων στην Αθήνα.
Στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης ομάδα διαδηλωτών προξένησε μικρές ζημιές στο κτήριο της Τράπεζας Πειραιώς (στα στόρια και σε μια ταμπέλα), ενώ αναποδογύρισε κάδους απορριμμάτων. Αμέσως παρενέβη η αστυνομική δύναμη που τους ακολουθούσε, χωρίς να κάνει χρήση χημικών.
Ακολούθησε κυνηγητό και οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, όπου άρχισαν πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς. Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγη ώρα μετά και δεν υπήρξαν άλλα προβλήματα.
Η πορεία ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο, διέσχισε κεντρικούς δρόμους και οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το δημαρχείο, το οποίο σκόπευαν να καταλάβουν, όπως είχαν ανακοινώσει οι ίδιοι πριν από την έναρξη της διαδήλωσης. Εκεί τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη, που είχε αποκλείσει κάθε πρόσβαση στο δημαρχείο, κι έτσι δεν επιχείρησαν να κάνουν την κατάληψη και επέστρεψαν στον Λευκό Πύργο. Στην πορεία συμμετείχαν «αγανακτισμένοι», η Πρωτοβουλία Σωματείων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αντιεξουσιαστές.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ Μεγάλη ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης από αγανακτισμένους πολίτες, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και εν όψει της συζήτησης για τον εφαρμοστικό νόμο. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μάλιστα κάτω από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ φωνάζοντας συνθήματα κατά του κυβερνώντος κόμματος.
Από νωρίς το απόγευμα στο κέντρο της πόλης είχε παραταχθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης και το δικαστικό μέγαρο, χωρίς όμως να χρειαστεί να παρέμβουν. Ανεπιθύμητοι είναι πλέον για τους συνδικαλιστές του Ηρακλείου οι τοπικοί βουλευτές που είπαν «ναι» στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου συνεδρίασε εκτάκτως, για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειές της και να καθορίσει τη στάση της απέναντι στις εξελίξεις. Οπως αποφάσισαν τα συνδικαλιστικά στελέχη του νομού, οι βουλευτές που ενέκριναν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι ανεπιθύμητοι στη πόλη. Μάλιστα, λίγο αργότερα κοινοποίησαν αυτή την απόφασή τους στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάση Καρούτζο.
ΚΕΡΚΥΡΑ Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων έκαναν οι «αγανακτισμένοι» της Κέρκυρας προχθές, με αφορμή τους τραυματισμούς πολιτών στην Αθήνα. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Δημαρχείου, όπου κάθε βράδυ συγκεντρώνονται οι «αγανακτισμένοι», οι οποίοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν από το Λιστόν όπου πραγματοποίησαν για περίπου μισή ώρα καθιστική διαμαρτυρία, καλώντας τους θαμώνες να σηκωθούν από τις καφετέριες και να ενώσουν και τις δικές τους φωνές ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο, την αστυνομική βία και την τρομοκρατία.
Ακολούθως συγκεντρώθηκαν έξω από το πολιτικό γραφείο της βουλευτού Α. Γκερέκου φωνάζοντας συνθήματα, ενώ πραγματοποίησαν δεκάλεπτη καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Η πορεία ολοκληρώθηκε στην πλατεία Δημαρχείου, αφού πρώτα οι διαδηλωτές μετέβησαν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Μεθοδίου, όπου φώναζαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής και της ΠΑΣΟΚικής κρατικής βίας.
(Ελευθεροτυπία - 1/7/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου