Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

"Οδύσσεια" για τη Γάζα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε καθεστώς ιδιότυπης "ομηρείας" παραμένουν σε λιμάνια της Κρήτης τρία σκάφη του "Στόλου
της Ελευθερίας" καθώς τους έχει απαγορευτεί ο απόπλους.
Πρόκειται για το ισπανικό "Γκερνίκα", που παραμένει περισσότερες από είκοσι μέρες δεμένο στο Κολυμπάρι Χανίων, το ελληνοσουηδονορβηγικό "Τζουλιάνο" το οποίο έπειτα από περιπέτεια έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου και το καναδέζικο "Ταχρίρ", το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στον Αγιο Νικόλαο.
Μόνο το γαλλικό πλοίο "Ντιγκνιτέ" πήρε άδεια απόπλου από τη Σητεία για τη Ρόδο.
Ετσι, η προσπάθεια του Στόλου της Ελευθερίας να προσεγγίσει τη Γάζα και να παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό εξελίσσεται σε πραγματική Οδύσσεια.
Τα λιμάνια της Κρήτης αποτελούν το τελευταίο... σύνορο για τους ακτιβιστές, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους παρά τη συνεχιζόμενη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων, με το Λιμενικό Σώμα να βρίσκεται σε συναγερμό.
Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ του παραλόγου παίχτηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όταν το σκάφος Τζουλιάνο με δώδεκα επιβαίνοντες (οκτώ Ελληνες, τρεις Σουηδούς -εκ των οποίων ο ένας βουλευτής- και έναν Αυστριακό) περιπλανήθηκε στα ανοιχτά της βόρειας Κρήτης. Το σκάφος είχε αποπλεύσει αρχικά από το Πέραμα, όμως μετά το 'μπλόκο' των ελληνικών Αρχών αναγκάστηκε να δέσει προσωρινά στα Κύθηρα. Από εκεί ξεκίνησε για το παλιό λιμάνι των Χανίων όπου και υπέβαλε αίτημα ανεφοδιασμού με καύσιμα, ενώ γύρω του έπλεε συνεχώς το σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Το Λιμεναρχείο απαγόρευσε την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι προβάλλοντας ως δικαιολογία τη μη ύπαρξη χώρου για τον κατάπλου. Σύμφωνα πάντως με τους ακτιβιστές και το πλήρωμα του σκάφους, το λιμάνι είχε χώρο για να δέσουν, όπως διαπίστωσαν μέσω ασυρμάτου αλλά και όπως τους διαβεβαίωναν πολίτες που τους περίμεναν στα Χανιά.
Το Τζουλιάνο συνέχισε την περιπλάνησή του φτάνοντας λίγο αργότερα στον κόλπο της Παντάνασσας Ηρακλείου, όπου κυκλώθηκε από τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος και έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου.
TYXAIΟ...ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Παρασκευής και για μια περίπου ώρα 'σίγησαν' τα κινητά τηλέφωνα πολιτών στα Χανιά, οι οποίοι είχαν λίγη ώρα πριν τηλεφωνική επικοινωνία με ακτιβιστές του πλοίου!
ΣΕ "ΑΠΟΛΟΓΙΑ"
Στο σκάφος επιβαίνει ο πανεπιστημιακός - μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, Τάκης Πολίτης, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία μάς είπε ότι "το Λιμεναρχείο Χανίων κάλεσε σε έγγραφη απολογία τον καπετάνιο του πλοίου επειδή κατά την παραμονή του σκάφους στα Χανιά δεν απάντησε σε μια κλήση στο VHF και επειδή δεν υπάκουσε να δέσει στο λιμάνι του Κολυμπαρίου ή της Σούδας αλλά έμεινε αγκυροβολημένο έξω από την είσοδο του παλιού λιμανιού. Επιπλέον, στο Ηράκλειο, το Λιμεναρχείο παρέδωσε ένα έγγραφο, προερχόμενο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Πλοίων με σημαία της Σιέρα Λεόνε, που στην τελευταία του παράγραφο γίνεται νύξη περί της συνέχισης ή μη της ισχύος της σημαίας. Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι οι ακτιβιστές του πλοίου έχουν στα χέρια τους επίσημα λάβει από τον ίδιο Οργανισμό το ίδιο έγγραφο με τους ίδιους αριθμούς ταυτοποίησης, στο οποίο δεν υπάρχει η συγκεκριμένη παράγραφος".
ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Στο λιμάνι του Κολυμπαρίου παραμένει δεμένο το πλοίο "Γκερνίκα" στο οποίο επιβαίνουν Ισπανοί ακτιβιστές.
Μάλιστα και οι ίδιοι οι ακτιβιστές έχουν χάσει τον... λογαριασμό των ημερών που βρίσκονται αγκυροβολημένοι. Χθες, ένας από αυτούς, ο Μανουέλ Τάπιαλ, μας μίλησε για τον «απαράδεκτο περιορισμό» τους στο λιμάνι, περιορισμός που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αντίκειται σε κάθε λογική και κάθε κανόνα του Διεθνούς και Κοινοτικού Δικαίου.
«Έχουμε όλα τα χαρτιά μας, είμαστε καθ' όλα νόμιμοι, είναι τρελό που δεν μας αφήνουν να φύγουμε. Δεν έχει λογική αυτή η απόφαση. Μέλη της αποστολής μας έχουν πάει στην Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα μήπως και καταφέρουν να αρθεί η διαταγή που μας κρατά αγκυροβολημένους εδώ. Δεν κάνουμε τίποτα παράνομο, απλά θέλουμε να φύγουμε». Ο Μανουέλ, μαζί με ακόμα 7 επιβαίνοντες παραμένει στο πλοίο και είναι όλοι αποφασισμένοι να αποπλεύσουν για Γάζα αμέσως μόλις οι λιμενικοί τούς το επιτρέψουν. Όπως είπε, σήμερα αναμένεται να επιβιβαστούν στο πλοίο ακόμα 7 - 8 μέλη της αποστολής και όλοι μαζί ευελπιστούν να τελειώσει σύντομα ο «αποκλεισμός» τους.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τον απόπλου όλων των πλοίων που είναι ελλιμενισμένα σε ελληνικά λιμάνια και συμμετέχουν στον «Στόλο Ελευθερίας ΙΙ» με προορισμό τη Γάζα. Οι ακτιβιστές, έχουν ήδη καταγγείλει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το θέμα αναμένεται να φτάσει και στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού τέτοιου είδους αποκλεισμός παραβιάζει συνθήκες και νόμους.
«Τέτοιες απαγορεύσεις είναι απαράδεκτες σε καιρό ειρήνης», λέει ο Μανουέλ και συνεχίζει: «Μέσα στην ταλαιπωρία μας, είμαστε ευγνώμονες στους κατοίκους της περιοχής, που έρχονται αυθόρμητα και μας προσφέρουν πολύ ανθρώπινα ό,τι μπορεί ο καθένας. Από τρόφιμα και νερά, μέχρι φάρμακα».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
-Η Τοπική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πράσινων "συμπαραστέκεται στην προσπάθεια του στολίσκου που προσπαθεί να φτάσει στη Γάζα με εφόδια και φάρμακα για τον ταλαιπωρημένο λαό της Παλαιστίνης" και συνεχίζουν: "Θεωρούμε απαράδεκτο κάποια θέματα σκιώδους εξωτερικής πολιτικής να αναιρούν, τέτοιου είδους, παγκόσμια αποδεκτές, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης".
-Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης "εκφράζουν τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή τους για τις ενέργειες της κυβέρνησης που παρεμποδίζουν τα σκάφη του κινήματος «Ένα Καράβι για τη Γάζα» να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που παραμένουν αποκλεισμένοι στη Γάζα. Αποτελούν ντροπή για την Κρήτη οι τελευταίες ενέργειες παρεμπόδισης του πλοίου «Τζουλιάνο» να εισέλθει στο ενετικό λιμάνι των Χανίων την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουλίου 2011 για ανεφοδιασμό". Προσθέτουν ότι στο "Τζουλιάνο" επιβαίνει και ο συντονιστής της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Ορέστης Κολοκούρης, όπως και ένας Σουηδός Πράσινος βουλευτής και συμπληρώνουν ότι 'τα πλοία του κινήματος «Ένα Καράβι για τη Γάζα» αποτελούν μια ειρηνική προσπάθεια να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να σπάσει ο βάρβαρος αποκλεισμός 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων στη Γάζα, η οποία, όπως σημειώνει ο υπέργηρος Γάλλος αντιστασιακός κατά των Ναζί, Στεφάν Εσσέλ και συντελεστής της δημιουργίας της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 1948, «η Γάζα αποτελεί μια υπαίθρια φυλακή για 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους».
-Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της "καταγγέλλει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων με ανθρωπιστική βοήθεια προς την παλαιστινιακή λωρίδα της Γάζας, ως πράξη ντροπής και συνέργειας με το ισραηλινό καθεστώς κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών". Εκφράζει "την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και στο φιλειρηνικό του κίνημα στον αγώνα του για δημιουργία και αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967 και παράλληλα χαιρετίζουμε τις δυνάμεις μέσα στο Ισραήλ που μάχονται από κοινού με τους Παλαιστίνιους για τερματισμό της κατοχής και τη δικαίωση του αγώνα του λαού της Παλαιστίνης".
(Χανιώτικα νέα - 11/7/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/72431-odusseia-gia-ti-gaza/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου