Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ταχυδρομικό «τέλος» στον επαρχιακό Τύπο

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 16 Αυγούστου 2011
Η ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕΛΕΙΑΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Ταχυδρομικό «τέλος» στον επαρχιακό Τύπο
Δυσβάσταχτο κόστος, που σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκάσει τους εκδότες να σταματήσουν την κυκλοφορία του εντύπου τους, επιφέρει η άρση της ταχυδρομικής ατέλειας στην αποστολή εφημερίδων και περιοδικών, ως απόρροια του άρθρου 48 του νόμου 3986, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. φύλλου 152 την 1η Ιουλίου.
Από τις αρχές Αυγούστου όλα τα έντυπα συλλόγων, φορέων και λοιπών οργανώσεων παύουν να έχουν την πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητά τους ταχυδρομική ατέλεια μέσω της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και θα αναγκαστούν να πληρώνουν στο ακέραιο όλο το ποσό των ταχυδρομικών τελών. Στη Νάξο
«Η κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους που επιβάλλει το Μνημόνιο στην αποστολή των εφημερίδων μας θα επιβαρύνει στο υπερδιπλάσιο το κόστος τους, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να εκδίδονται», μας λέει ο Λάζαρος Ν. Θεόφιλος, επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Κυκλαδικού Τύπου, εκδότης της εφημερίδας «Χωραΐτης» Νάξου. «Σημειωτέον ότι η έκδοση των εφημερίδων μας γίνεται καθαρά από αγάπη στον τόπο μας, με εθελοντική εργασία και συνεισφορά των εκδοτών τους. Η πλειονότητα των εφημερίδων των Κυκλάδων είναι εφημερίδες συλλόγων, δηλαδή φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και αποτελούν θησαυροφυλάκιο από το οποίο ο μελετητής θα αποθησαυρίσει τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών μας.
Οι περισσότερες απ' αυτές τις εφημερίδες κυκλοφορούν πολλές δεκαετίες, και μάλιστα αρκετές έχουν συμπληρώσει τον αιώνα. Η κατάργηση του μειωμένου τέλους θέτει πλέον αυστηρούς περιορισμούς στην πηγαία, εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά, για να μην πω ότι τη στραγγαλίζει, με δυσμενείς επιπτώσεις στον πολιτισμό των νησιών μας, οδηγώντας συγχρόνως στην ανεργία σειρά επαγγελμάτων που ασχολούνται με την έκδοση και αποστολή των εφημερίδων μας».
Στην Ηγουμενίτσα
«Ράπισμα της κεντρικής εξουσίας στον επαρχιακό Τύπο, ο οποίος με το όριο διανομής στα 400 φύλλα μέσω των ΕΛΤΑ περιορίζεται στα στενά όρια όχι μόνο του νομού, μα και της ίδιας της επαρχιακής πόλης όπου εκδίδεται», χαρακτηρίζει την κατάργηση της ατέλειας ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Βδέλλα» στην Ηγουμενίτσα. «Στην ουσία, οι επαρχιακές εφημερίδες καθίστανται μη βιώσιμες, και ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία το παραπάνω αποτελεί τη χαριστική βολή, αφού οι περισσότερες εφημερίδες για να συνεχίσουν να κυκλοφορούν με τη σχετική έκπτωση, η οποία κομψά αποκαλείται ατέλεια, αναγκάζονται να ψαλιδίσουν το 50% της αναγνωστικής και συνδρομητικής τους βάσης.
Για τις επαρχιακές εφημερίδες, όσα προαναφέραμε σημαίνουν απώλεια των ελάχιστων οικονομικών πόρων και κατ' επέκταση σταδιακό μαρασμό και εξαφάνιση από το γνωστό μοντέλο της έντυπης έκδοσης».
Στα Χανιά
Ο ιδρυτής της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», Γιάννης Γαρεδάκης, δηλώνει πως «δημιουργείται θέμα χωρίς να υπάρχει ουσία. Για ποιες ατέλειες συζητούν; Για τον ΟΤΕ; Μα μια σύμβαση με μια ιδιωτική εταιρεία εδώ και χρόνια σού δίδει τη δυνατότητα να έχεις καλύτερη και φθηνότερη τηλεφωνική κάλυψη. Για τα Ταχυδρομεία; Πλήρωναν μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη διακίνηση διαφόρων φυλλαδίων (εκκλησιαστικών, παρεκκλησιαστικών κ.λπ.) και τους... μάρανε η διακίνηση κάποιων χιλιάδων, σε πανελλήνια κλίμακα, ημερήσιων εφημερίδων.
Και δεν σκέφτονται πως με το κόψιμο της αποστολής ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων σε χωριά, σε απομακρυσμένες περιοχές, με ένα κάποιο μειωμένο τιμολόγιο, εκχωρούν το μονοπώλιο στην πληροφόρηση στο χαζοκούτι της αποβλάκωσης, που σε πολλές περιπτώσεις ελέγχεται από εργολάβους και επιχειρηματίες; Τους μικροεκδότες της περιφέρειας θέλουν να αφανίσουν;
Να σημειωθεί βέβαια ότι από τα φύλλα που στέλνονται μέχρι σήμερα στην επαρχία, στα χωριά, οι μικροεπιχειρηματίες-εκδότες, ελάχιστα ή τίποτα εισέπρατταν. Ατέλειες στον περιφερειακό Τύπο; Παραμύθια της Χαλιμάς... Παραπληροφορούν το αναγνωστικό κοινό και μειώνουν, συκοφαντούν τον επαρχιακό Τύπο, από τον οποίο έντεχνα και με την ανοχή του κράτους στέρησαν εκατομμύρια, τα τελευταία είκοσι - τριάντα χρόνια».
Ο ίδιος τονίζει πως νόμοι υπήρχαν. «Ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Τα ποσά που εδικαιούτο ο επαρχιακός Τύπος να του είχαν δώσει και τις ατέλειές τους να τις χαίρονταν... Ακόμη και σήμερα επιμένουν να μας εμπαίζουν. Ντροπή δεν υπάρχει;».
Στη Χίο
Δεκαεννιά χρόνια ζωής συμπληρώνει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η γνώμη της Χίου». «Μετράμε 902 φύλλα, σημειώνει ο εκδότης-διευθυντής Τάκης Δηράκης. «Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφορήσαμε, είπαμε ότι θα είμαστε μια ανεξάρτητη-αδέσμευτη εφημερίδα. Αν ισχύσει η κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας, θα έχουμε ένα δεκαπλασιασμό των ταχυδρομικών τελών. Για 50 εφημερίδες το χρόνο θα πρέπει να πληρώνουμε ταχυδρομικά τέλη ύψους 46,5 ευρώ όταν η συνδρομή της εφημερίδας για την Ελλάδα είναι 35 ευρώ», σημειώνει.
«Ενώ η κυβέρνηση έλεγε ότι θα καταργήσει το νόμο 3548/2007, το γνωστό ως νόμο Ρουσόπουλου, σχετικά με το θέμα του δικαιώματος των εφημερίδων για δημοσίευση προκηρύξεων, στηρίχτηκε σ' αυτόν και μέσω και του άρθρου 48 του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προχωρά τώρα και στην κατάργηση της ατέλειας.«Βγάλαμε το τελευταίο φύλλο στις 28 Ιουλίου και κλείσαμε σκόπιμα για 2 εβδομάδες και για τις καλοκαιρινές διακοπές, αν όμως εφαρμοστεί τελικά η κατάργηση της ατέλειας, τότε θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε την έκδοση της εφημερίδας».
Ο ίδιος τονίζει πως οι βδομαδιάτικες εφημερίδες είναι αυτές που απευθύνονται κύρια και στους ομογενείς. «Η "Γνώμη" συνδέει τη Χίο και με τους Χιώτες που κατοικούν στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό».
(Ελευθεροτυπία - 16/8/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου