Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Περί πολιτισμού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Αναξιοποίητος παραμένει ένας σημαντικός χώρος πολιτισμού στα Λενταριανά των Χανίων. Πρόκειται για το θεατράκι των Εργατικών Κατοικιών της περιοχής.
Εχουν περάσει είκοσι περίπου χρόνια από τη δημιουργία του. Ποτέ, όμως, δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα να ξεχαστεί. Πόσοι αλήθεια γνωρίζουν την ύπαρξή του. Σίγουρα ελάχιστοι. Προφανώς, μόνον οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών και κάποιοι ακόμη πολίτες των Λενταριανών.
Κι όμως, στον χώρο αυτόν θα μπορούσε να φιλοξενηθούν πάρα πολλές εκδηλώσεις που άλλωστε θα ανεδείκνυαν τον πολιτισμό της γειτονιάς.
Αντί, αυτού, όμως, το θεατράκι παραμένει αφημένο στη… μοίρα του.
Το θέμα αυτό είχαν φέρει στην επικαιρότητα πριν από πολύ καιρό τα "Χανιώτικα νέα" με ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαριδάκη ο οποίος σημείωνε χαρακτηριστικά:
"Παρότι έχει κατασκευαστεί πριν από πάρα πολλά χρόνια σε μια θαυμάσια τοποθεσία με πολύ πράσινο και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνοντας ζωή σε αυτή τη συνοικία της πόλης ο συγκεκριμένος χώρος πολιτισμού παραμένει στην αφάνεια κι έχει αφεθεί κυριολεκτικά στη μοίρα του. Σκουπίδια, σπασμένα μπουκάλια, κλαδιά και πεσμένοι στήλοι είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που συναντάει κανείς όταν επιχειρήσει να εισέλθει στο θέατρο διαμέσου κάποιας από τις δύο εισόδους που βρίσκονται επί της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου Ζ'.  Η ίδια απογοητευτική εικόνα επικρατεί και στον κυρίως χώρο του θεάτρου. Κλαδιά, σκουπίδια και σπασμένα γυαλιά σκεπάζουν ένα μεγάλο μέρος της σκηνής και των θέσεων για τους θεατές". 
Το τελευταίο διάστημα κάτοικοι της περιοχής ενδιαφέρθηκαν να λειτουργήσουν το θεατράκι. Ηδη, όπως μαθαίνουμε ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Λενταριανών ήρθε σε επαφή με τον πολιτικό μηχανικό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων μα και άνθρωπο του πολιτισμού καθώς διατηρεί την αίθουσα: "Μάνος Κατράκης" στη Χρυσή Ακτή, Μανώλη Πουλή, ο οποίος έχει καταθέσει προτάσεις για να αναδειχθεί ο συγκεκριμένος χώρος όπως  μια σειρά ήπιων παρεμβάσεων ώστε να αποκατασταθούν βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του αμφιθεάτρου, η ακουστική, κ.α.. Παράλληλα, προτείνει την πραγματοποίηση τριημέρου εκδηλώσεων όπως  θεατρική παράσταση, μουσική συναυλία κ.α..
Ποτέ, λοιπόν, δεν είναι αργά. Είναι καιρός το θεατράκι να αναδειχθεί. Και τα Λενταριανά να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο πολιτισμού. Ο Δήμος Χανίων οφείλει να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Οι πόλεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό είναι οι πόλεις του μέλλοντος…
(Χανιώτικα νέα - 5-6/9/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/76855-akrobasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου