Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά αρχεία της Ελλάδας, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό καθώς διαθέτει 700.000 ιστορικά έγγραφα. Στον χώρο του φυλάσσονται μεγάλες ιστορικές συλλογές, όπως η επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία των κρητικών επαναστάσεων 1821 - 1830, 1866 - 1899, 1877 - 1878, 1889, 1895 - 1898 και 1905 (Κίνημα του Θερίσου). Περιλαμβάνονται, επίσης, πολλές ιδιωτικές συλλογές που αναφέρονται σε διάφορες χρονικές περιόδους της κρητικής Ιστορίας, με αλληλογραφία των αρχηγών των επαναστάσεων, των σωματαρχών και άλλων εξεχόντων προσώπων, το αρχείο Κρητών αγωνιστών, τα αρχεία της Τουρκικής Διοίκησης Κρήτης, του Κεντρικού Μεταφραστικού Γραφείου Κρήτης, της Κρητικής Πολιτείας (1898 - 1913), των Νομαρχιών Κρήτης, της γερμανικής κατοχής. Υπάρχουν ακόμη διοικητικά, δικαστικά, εκκλησιαστικά και πολλά άλλα αρχεία, μεγάλο φωτογραφικό αρχείο με περίπου 7.000 φωτογραφίες καθώς και μεγάλη μουσειακή συλλογή με πολύτιμα λαογραφικά και ιστορικά κειμήλια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχείο του κρητικού Τύπου, το οποίο ξεκινά από το 1831, οπότε έχουμε την πρώτη κρητική εφημερίδα, τη «Βακάι Γκιρίτ» επί Αιγυπτιοκρατίας (1830 - 1840).
Ομως, όλο αυτό το υλικό δεν χωρά στο ιδιόκτητο κτήριο της οδού Ι. Σφακιανάκη, στο οποίο σήμερα στεγάζεται.
Γι' αυτό και το Ιστορικό Αρχείο ζητά νέο χώρο, όχι για να μετακομίσει, αλλά για να μπορέσει να επεκταθεί.
Στους σχεδιασμούς είναι το να μεταφερθεί το αρχειακό υλικό σε νέο κτήριο, ενώ το υφιστάμενο να παραμείνει μουσειακό και να είναι βέβαια επισκέψιμο.
Προχθές, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ζήτησε για το Ιστορικό Αρχείο την παραχώρηση του κτηρίου των βοηθητικών εγκαταστάσεων και του αύλειου χώρου του συγκροτήματος της Δικαστικής Φυλακής Χανίων, μετά τη μεταφορά της τελευταίας στις νέες εγκαταστάσεις.
Το αίτημα επέκτασης του Ιστορικού Αρχείου δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει εδώ και χρόνια. Δε μένει παρά να υλοποιηθεί, ώστε το Ιστορικό Αρχείο να ανοίξει περισσότερο τα παράθυρά του στην γνώση της ιστορίας της Κρήτης μέσα από το εξαιρετικό υλικό του.
(Χανιώτικα νέα - 16/9/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/77584-entos-ektos-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου