Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Από το εγώ στο εμείς

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

«Να είσαι πληθυντικός όπως το σύμπαν»
Fernando Pessoa

Βασική αιτία της οικονομικής μα και κοινωνικής κρίσης είναι το... χρήμα. Χωρίς αυτό δεν θα υπήρχαν τα δεινά του σήμερα. Δεν θα είχαμε, ίσως, τόσες ανισότητες. Ούτε, πιθανώς, θα είχε αναπτυχθεί η εγκληματικότητα.
Τι θα υπήρχε; Ισως η έννοια της κοινότητας που έχει χαθεί ή χάνεται από την καθημερινότητα των ανθρώπων στο... χάος της εποχής μας. Η κοινότητα είναι μία ομάδα ζώντων οργανισμών, που ζουν σε ένα κοινό περιβάλλον και αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων που την αποτελούν. Ετσι, μπορεί να διαπλαθούν ανάμεσα στα μέλη αξίες, προτιμήσεις, ήθη, έθιμα, ανάγκες και πιστεύω.
Κάποτε αυτό ήταν κανόνας. Σήμερα μάλλον αποτελεί ζητούμενο.
Κάποτε, επίσης, οι άνθρωποι ζούσαν χωρίς χρήματα. Γιατί μοιράζονταν. Ρομαντικοί ιδεαλισμοί, θα πείτε. Κι όμως, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που όχι μόνο σκέφτονται, αλλά και  πράττουν κατ' αυτόν τον τρόπο. Ζουν, συνειδητά, στο λίγο. Και έτσι ζουν στο πολύ. Δεν αναπτύσσουν τον ατομισμό και τον ανταγωνισμό. Δεν μένουν στο εγώ. Αντίθετα, το εγώ το μετατρέπουν σε εμείς. Τον ενικό τον κάνουν πληθυντικό. Το ατομικό, συλλογικό. Γιατί έχουν μάθει να μοιράζονται.
Στα Χανιά, για παράδειγμα, αυτό το συλλογικό πνεύμα αναπτύσσεται από ομάδες νέων που ενίοτε τους βλέπουμε να πραγματοποιούν χαριστικά παζάρια και να ανταλλάσσουν προϊόντα.
Μια παρόμοια προσπάθεια φαίνεται πως γεννιέται το τελευταίο διάστημα.
Σε κείμενο που κυκλοφορεί στην πόλη και στο Διαδίκτυο από την «Πρωτοβουλία Χανίων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σε καιρούς κρίσης, χρεοκοπίας και οικονομικής εξαθλίωσης των ανθρώπων, δημιουργήθηκαν ομάδες αυτοοργανωμένες και εφάρμοσαν το «εναλλακτικό εμπόριο χωρίς χρήματα» όπως το ΤΡΟΥΕΚΕ στην Αργεντινή. Σημειώνεται ακόμη ότι τα ανταλλακτικά, όμως, παζάρια κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς διεθνώς και όπως δείχνουν τα στοιχεία στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αυστραλία, δημιουργούνται όλο και περισσότερα δίκτυα ανταλλαγής. Και ότι «στην Ελλάδα εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει και οργανώνεται από διαφορές ομάδες ανθρώπων το εναλλακτικό εμπόριο σε διάφορα μέρη είτε μέσα από το Διαδίκτυο είτε με την άμεση επαφή των ανθρώπων».
Στη συνέχεια του κειμένου η «Πρωτοβουλία Χανίων» σημειώνει ότι ξεκινά την ιδέα για το «1ο παζάρι ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών» στα Χανιά, «με σκοπό την κατάργηση των χρημάτων στις μεταξύ μας συναλλαγές».
Τουλάχιστον, με αφορμή την κρίση και τα μέτρα που μας ξεζουμίζουν, ας έρθουμε όλοι πιο κοντά και ας σκεφτούμε διαφορετικά. Πιο συλλογικά και όχι ανταγωνιστικά. Ισως, έτσι, ζήσουμε σε έναν καλύτερο, μακροπρόθεσμα, κόσμο. Και προσπάθειες, όπως αυτή με το παζάρι ανταλλαγής, πρέπει να έχουν τη στήριξή μας.
(Χανιώτικα νέα - 5/10/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/79321-entos-ektos-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου