Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Επιστημονική μελέτη για το κλίμα της Κρήτης

Νέα επιστημονική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη με αντικείμενο το κλίμα και το περιβάλλον της Κρήτης τα τελευταία 150.000 χρόνια.
Σκοπός της μελέτης, που πραγματοποιείται στο Οροπέδιο Λασιθίου, είναι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ερευνητών, «να ανακατασκευάσει το κλίμα και το περιβάλλον των τελευταίων 150.000 ετών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η έρευνα διεξάγεται από τον καθηγητή, Χρόνη Τζεδάκη, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, University College London, σε συνεργασία με τη Νένα Γαλανίδου, αν. καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον αν. καθηγητή Κοσμά Παυλόπουλο του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τον επικ. καθηγητή Γιώργο Αποστολόπουλο του Ε.Μ.Π., με την αρωγή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι το σχετικό πρόγραμμα «ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο με γεωφυσική μελέτη της λεκάνης του Οροπεδίου για να καθοριστεί επακριβώς το σημείο της έρευνας. Αυτή τη βδομάδα πραγματοποιείται η δειγματοληψία των προς μελέτη ιζημάτων. Τα ιζήματα μιας φυσικής λεκάνης, όπως αυτή του οροπεδίου Λασιθίου, αποτελούν ένα πολύτιμο αρχείο πληροφοριών για το περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.
Η Κρήτη, ως το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, αποτελεί σταυροδρόμι των κλιματικών συστημάτων των χαμηλών και μεσαίων γεωγραφικών πλατών, όπως και των ανθρώπινων πληθυσμών της Ανατολικής Μεσογείου. Παρόλα αυτά, οι γνώσεις μας για τις περιβαλλοντικές αλλαγές στον χώρο αυτό παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες. Σκοπός της μελέτης είναι να συνδυάσει ιζηματολογικές, γεωχημικές και παλαιοντολογικές αναλύσεις για να δώσει απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
-Ποιες ήταν οι αλλαγές στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις τα τελυταία 150.000 χρόνια;
-Ποιες ήταν οι αλλαγές στη βλάστηση της Κρήτης την εποχή των παγετώνων;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το περιβάλλον που συνάντησαν οι πρώτοι επισκέπτες και κάτοικοι της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια».
«Ευχαριστούμε τους επιστήμονες για την έρευνα αυτή. Θα είμαστε κοντά τους και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα που θα συμβάλλουν στη γνώση μας για την περιοχή και την Κρήτη», δήλωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιώργος Μηλιαράς.
(Χανιώτικα νέα - 11/10/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου