Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η Μονάδα Νεογνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το αίτημα λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στα Χανιά είναι χρόνιο. Η ικανοποίησή του αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η Μονάδα που εγκαινιάστηκε προ ετών στο Νοσοκομείο Χανίων αφέθηκε να παρακμάσει. Το προσωπικό της, κάποτε, έφτασε σε απόγνωση. Μα, κυρίως, οι γονείς των νεογνών που έτυχε να χρειαστούν εντατική νοσηλεία.
Και την έβρισκαν στο Ηράκλειο, στην Αθήνα, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρονταν και μεταφέρονται. Με όποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτή η διαδικασία.
Το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη λειτουργία της Μονάδας.
Στο θέμα έχουν αναφερθεί επανειλημμένως οι γιατροί του Νοσοκομείου και επανήλθε με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση των δασκάλων που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στα Χανιά. Στο ψήφισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στα Χανιά του 2011, 25 χρόνια μετά από την πρώτη αναφορά στη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, άρρωστα και πρόωρα μωρά εξακολουθούν να μεταφέρονται στο Ηράκλειο με κακοσυντηρημένα και ακατάλληλα ασθενοφόρα χορεύοντας τον χορό του παραλόγου μαζί με τους γιατρούς που τα συνοδεύουν».
Τονίζουν ακόμη οι δάσκαλοι: «Καμιά οικονομική μελέτη δε θα μας πείσει ότι σε καιρό κρίσης η πρόσληψη γιατρών για να λειτουργήσει η Μονάδα κοστίζει περισσότερο από τα πληγωμένα ηθικά και οικονομικά σπίτια των παιδιών με μόνιμη αναπηρία. Γιατί έτσι κι αλλιώς τίποτα δε μετρά πάνω από την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια των μωρών και των οικογενειών τους».
Συγκλονιστικά όσα αναφέρονται στο κείμενό τους.
Πρέπει να συγκλονίσουν όχι μόνο εμάς τους απλούς πολίτες αλλά τους αρμοδίους. Αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Και κάθε τοπικό φορέα. Τον αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους, τους βουλευτές, τους Συλλόγους.
Ολους.
Και συλλογικά να απαιτήσουν την ίδρυση της Μονάδας σε νέα βάση. Για να λειτουργήσει, επιτέλους, ως Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Χανίων.
Για να σταματήσουν οι διακομιδές νεογνών σε άλλες πόλεις. Για να αποκτήσουν τα Χανιά αυτό που τόσο έχουν ανάγκη.
Το Υπουργείο Υγείας έχει υποχρέωση να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για επιπλέον καθυστέρηση…
(Χανιώτικα νέα - 18/11/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/83043-entos-ektos-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου