Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Μετασεισμική δραστηριότητα μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στο ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» το τελευταίο 24ωρο η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Σαντορίνη.Η αρχή έγινε με τον προχθεσινό σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, ενώ έως χθες το απόγευμα είχαν γίνει 30 μετασεισμικές δονήσεις, με μεγαλύτερη αυτή των 3,7 βαθμών που σημειώθηκε στις 11.20 χθες το πρωί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς η μετασεισμική δραστηριότητα είναι μέσα σε φυσιολογικό πλαίσιο καθώς ο σεισμός των 4,8 βαθμών ήταν επιφανειακός. Είχε βάθος 30 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης ή 90 χιλιόμετρα νότια της Σαντορίνης.
Πάντως, ανησυχία προκάλεσε και ο χθεσινός σεισμός 3,7 βαθμών Ρίχτερ, αν και ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης, είναι καθησυχαστικός.
Οπως μας είπε, η κύρια δόνηση ήταν η προχθεσινή των 4,8 βαθμών στις 22.56 τη νύχτα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης, μακριά από κατοικημένες ζώνες. Οσο για τη μετασεισμική ακολουθία, επισημαίνει ότι «έχει μάλλον μια ήπια δραστηριότητα, με εξαίρεση το σεισμό της τάξεως των 3,7 Ρίχτερ στις 11.20 χθες το πρωί. Οι υπόλοιποι μετασεισμοί, με εξαίρεση έναν της τάξεως των 3,1, ήταν αρκετά χαμηλοί».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «ο σεισμός των 3,7 εντάσσεται ξεκάθαρα στη μετασεισμική ακολουθία. Είναι μετασεισμός. Δεν υπάρχει ανησυχία με την έννοια ότι είναι πολύ μακριά από τις κατοικημένες ζώνες».
Εξήγησε ακόμα ότι «οι επιφανειακοί σεισμοί έχουν μετασεισμικές ακολουθίες σε αντίθεση με τους σεισμούς βάθους. Αλλά ο συγκεκριμένος σεισμός (4,8 Ρίχτερ) έχει μια μετασεισμική ακολουθία στα επίπεδα του φυσιολογικού. Συνολικά, έχουν γίνει περίπου 30 σεισμικές δονήσεις στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας».
(Ελευθεροτυπία - 8/11/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=324198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου