Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

"Αγρυπνία" Β' στο θέατρο "Κυδωνία"


Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του θεατρικού έργου του σουηδού συγγραφέα Λαρς Νουρέν «Αγρυπνία», παρουσιάζει από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου η Εταιρεία Θεάτρου: "Μνήμη" στο θέατρο "Κυδωνία" στα Χανιά, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Η παράσταση αναφέρεται στη συνάντηση δύο ζευγαριών των οποίων οι άνδρες είναι αδέλφια μεταξύ τους, μετά από την τελετή αποτέφρωσης της μάνας τους και ξεκινάει περίπου στις 10 το βράδυ, στο σαλόνι του Γιον και της Σαρλότ, και εκτείνεται μέχρι τα ξημερώματα.
Το δεύτερο μέρος, που αποτελεί φυσική συνέχεια του πρώτου μέρους, καθώς ο συγγραφέας διατηρεί την ενότητα του τόπου και του χρόνου, καλύπτει το χρονικό διάστημα από τη μία μετά τα μεσάνυχτα μέχρι το πρώτο φως της αυγής. Όμως, η διαρκώς αυξανόμενη ένταση, τόσο στη σχέση των δύο αδελφών όσο και στη σχέση με τις γυναίκες τους, τις πρωινές ώρες αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι η ώρα που μιλάει το ασυνείδητο του ανθρώπου και λέγονται οι μεγάλες αλήθειες.  Το πρώτο μέρος παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την άνοιξη του 2010 και του 2011, για δύο συνεχείς χρονιές, στο θέατρο Κυδωνία, με αξιοσημείωτη επιτυχία. Η παράσταση του Β μέρους ξεκινά την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 9.00 μ.μ. και θα παίζεται μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την ίδια πάντα ώρα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Σύνολο 6 παραστάσεις. Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται φέτος στα 15 και 10 ευρώ το φοιτητικό. Τον Ιανουάριο του 2012 η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ θα δώσει ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων που θα αφορά στο σύνολο του έργου (Α+Β μέρος). Οι παραστάσεις αυτές θα δίνονται είτε σε δύο συνεχόμενες μέρες, όπου κάθε μέρα θα παρουσιάζεται και από ένα μέρος του έργου, είτε όλο το έργο θα παίζεται σε συνεχή ροή σε μία μέρα με τα απαραίτητα, φυσικά, διαλείμματα. Το πρόγραμμα παραστάσεων του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί μετά τα Χριστούγεννα. Το έργο παίζεται σε μετάφραση από τα σουηδικά Κώστα Κουκούλη και Ξενοφώντα Παγκαλιά. Η επιμέλεια του κειμένου της παράστασης και η δραματουργική επεξεργασία είναι της Λίλας Τρουλλινού, η σκηνοθεσία και η αισθητική της παράστασης του Μιχάλη Βιρβιδάκη. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Μαρία Μπαλαντίνου και η Πηνελόπη Τσιαμήτρου. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Γιον), Μαρία Μπουλουγούρη (Σαρλότ), Τατιάνα Τζιάκη (Μόνικα) και Αντώνης Παλιεράκης (Αλαν).  
Ο Λαρς Νουρέν, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δραματουργός και σκηνοθέτης, γεννήθηκε στην Στοκχόλμη το 1944. Θεωρείται πνευματικό παιδί του Αύγουστου Στρίντμπεργκ και, όπως ο προκάτοχός του, ερευνά το έρεβος των οικογενειακών δεσμών και ιδιαίτερα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Αψηφώντας τα ταμπού του θανάτου, της μοιχείας ή της αιμομιξίας, παρακολουθεί τους ήρωές του μέσα στο τέλμα μιας αδιέξοδης ανθρώπινης κατάστασης
Το έργο: Στο θεατρικό του έργο Αγρυπνία, ο συγγραφέας γοητευμένος από τους βιβλικούς Κάιν και Άβελ, θέτει στο επίκεντρο της γραφής του τις «αδελφοκτόνες» σχέσεις. Μπροστά στην τεφροδόχο με τις ζεστές ακόμα στάχτες της μητέρας τους, δύο αδέλφια με τις γυναίκες τους αλληλοσπαράσσονται, αποκαλύπτοντας χωρίς ηθικές αναστολές τις απογοητεύσεις, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Η αγρυπνία μετατρέπεται σ’ ένα ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών της παιδικής ηλικίας και μέσα σε μια ατμόσφαιρα ασφυκτική από τους καπνούς και ποτισμένη από το αλκοόλ, εξελίσσεται σε ένα λεκτικό μακελειό.
Ο ίδιος ο συγγραφέας λέει για το έργο του: «Η Αγρυπνία χρονολογείται από το 1983 και είναι ένα έργο ανάλαφρο και σκληρό ταυτόχρονα, ακραίο αλλά και εξαιρετικά κωμικό, πάνω στην υπαρξιακή δυσφορία, τα εσωτερικά τραύματα, τη σχέση με το αλκοόλ και την τρέλα δύο ζευγαριών, των οποίων οι άνδρες είναι αδέλφια μεταξύ τους. Είναι ένα έργο «κεκλεισμένων των θυρών» γύρω από τον θάνατο της μητέρας, ένα πρόσχημα κατ’ ουσίαν για να διηγηθώ τον ξεπεσμό της αστικής οικογένειας. Τα αδέλφια αυτά και οι γυναίκες τους διασκεδάζουν με λεκτικά παιχνίδια, δηλαδή με τη θανάσιμη δύναμη των λέξεων: η ελεύθερη και παιγνιώδης λέξη είναι ένα από τα πιο τρομερά παιχνίδια που έρχεται κατευθείαν μέσα από τον ασυνείδητο κόσμο μας» (Απόσπασμα από συνέντευξη του Lars Noren στη Veronique Hotte, Journal La Terrasse, No 150, Σεπτέμβριος 2007).
Η Αγρυπνία (Nattvarden) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Dramaten της Στοκχόλμης, στη σκηνή Målarsalen στις 16 Φεβρουαρίου 1985, σε σκηνοθεσία Christian Tomner.
Τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Λαρς Νουρέν είναι: Η δύναμη του να σκοτώνεις, Η νύχτα είναι μητέρα της μέρας, Το χάος είναι γείτονας του Θεού, Δαίμονες, Αγρυπνία, Φθινόπωρο και Χειμώνας, Εβριάνα, Κρύο, Λεπτομέρειες, Πόλεμος, Στη μνήμη της Άννας Πολιτκόφσκαγια κ.α. Ο Λαρς Νουρέν υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου Riks Drama που ανήκει στο Riksteatern (Εθνικός Οργανισμός Θεάτρου της Σουηδίας) κατά την περίοδο 1999-2007. Από τον Ιούλιο του 2009 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Folkteatern στο Γκέτεμπουργκ.
Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και στην ιστοσελίδα www.theatrokydonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου