Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Εφυγε η Σεζάρια Εβόρα

Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 18:29 Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η Σεζάρια Εβόρα, η «ξυπόλητη ντίβα» από το Πράσινο ακρωτήρι, που μάγεψε ολόκληρο τον κόσμο με την φωνή της έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Η Εβόρα, που γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1941 στο Πράσινο Ακρωτήρι, είχε υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Παρίσι, εξαιτίας προβλημάτων στην στεφανιαία αορτή. Από χθες βρισκόταν στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.
Τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από το τραγούδι, επειδή, όπως είχε δηλώσει αισθανόταν «μεγάλη εξάντληση». Στις 22 Οκτωβρίου επέστρεψε στο νησί Σαο Βινσέντε στο Πράσινο Ακρωτήρι.
Η Έβορα, η οποία τραγουδούσε ξυπόλυτη για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη φτώχεια του λαού της, ηταν κόρη ενός βιολιστή και μιας μαγείρισσας. Εζησε τρία χρόνια σε καθολικό ορφανοτροφείο, και εκεί οι καλόγριες της έμαθαν να ράβει και να σιδερώνει. Τις Κυριακές η Εβόρα τραγουδούσε στην εκκλησία.
Η "ξυπόλητη ντίβα" έγινε διάσημη διεθνώς μετά τα 50 της χρόνια. Μέχρι τότε τη μαγεία της μουσικής και της φωνής της την απολάμβαναν θαμώνες σε μπαρ και ταβέρνες, στο Μιντέλο του νησιού Σάο Βινσέντε. Εκεί τραγουδούσε για ελάχιστα χρήματα ή για για ένα ποτήρι «γκρογκ» (το τοπικό ποτό).
Το 1987 έδωσε τις πρώτες της συναυλίες στη Λισαβόνα. Η καριέρα της απογειώθηκε όταν στην Λισαβόνα την άκουσε τυχαία ένας διάσημος παραγωγός, την πήρε στην εταιρεία του και  τη βοήθησε να βγάλει το πρώτο της άλμπουμ.
Η Σεζάρια Εβόρα είχε ηχογραφήσει συνολικά 11 άλμπουμ με μουσικές επηρεασμένες από την παράδοση της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και της Κούβας. Επίσης έχει βραβευθεί και με Grammy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου