Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Παρουσιάζεται στο Ηράκλειο η νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Γεωργουδή: "Πέραν"

H παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Πέραν", του δημοσιογράφου της ‘’Ελευθεροτυπίας’’ Παναγιώτη Γεωργουδή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Ανδρόγεω (2ος όροφος) Δήμου Ηρακλείου.
Για το έργο θα μιλήσουν ο φιλόλογος Δημήτρης Περοδασκαλάκης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σταματόπουλος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταυρούλα Τσινόρεμα.
Απαγγέλουν ο Θεόδωρος Κόττας και η Σπυριδούλα Τουτουδάκη. Η εκδήλωση οργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Κίχλη και τις εκδόσεις: "Γαβριηλίδης" με την συμπαράσταση του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Ν. Ηρακλείου.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Οι διαχρονικές απελευθερωτικές αξίες του Ελληνικού πολιτισμού, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης , της ισότητας και της αδερφοσύνης που τις επανέφερε ο Διαφωτισμός και η Αναγέννηση , σε αντίθεση με τα πολιτισμικά κύμβαλα της Παγκοσμιοποίησης, συμπυκνώνονται και προβάλλονται ως λύση στα σημερινά αδιέξοδα στην καινούργια ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Γεωργουδή.
Για το σύγχρονο υπαρξιακό πρόβλημα αποφαίνεται:
"O θάνατος σε περικλεί
Κι ο έρωτας σ’ ανθίζει
Κι η λευτεριά σου κελαηδεί
Στης νύχτας το κατάρτι".

Τα προβλήματα των προσφύγων, των μεταναστών, της γενικευμένης κοινωνικής αδικίας , της φτώχειας, της αλαζονικής εξουσίας, της οικολογικής καταστροφής, της Τεχνοεπιστήμης, μαζί με το πολιτισμικό υπόβαθρο που τα δημιούργησε και τα στηρίζει τίθενται σε κριτική και κατεδαφίζεται ποιητικά η γενεσιουργός τους μήτρα.
"Ο Λόγος σκοτώνει τον Τύραννο
Το φως σκορπίζει την τυραννία
Οι ακτίνες του Ηράκλειτου είναι ο Λόγος του
Μεσολογγίου στο νοήμονα χρόνο…".
Ιδιαίτερα αυτοκριτικός και αιχμηρός για την κατάντια της χώρας, τον κοινωνικό εκφυλισμό, τον καταστροφικό ατομικισμό και την πτώση της ευθύνης έναντι της τεράστιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς και των καθολικών αξιών που αυτή μεταφέρει, καταγράφεται μεταξύ των άλλων στο ποίημα "Χρεών εστί":
"Πάνω στην μαρμαρόπετρα που έλαμπε σαν αστέρι
Εμείς οι νεοέλληνες κάψαμε τα αρχαία ρητά
Πάνω στην μαρμαρόπετρα που ζητούσε την πνοή μας
Για να μιλήσουν τα αγάλματα
Αποθέσαμε τη στάχτη μας χωρίς ίχνος θυσίας…".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου