Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Πρόταση για καταδυτικό τουρισμό στα Χανιά

Των ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΚΑΣΤΡΙΣΙΟΥ, ΝΑΣΟΥ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ
Από το 2005 -έτος  εφαρμογής του Νόμου 3409, με τίτλο «Καταδύσεις Αναψυχής και άλλες Διατάξεις» ΦΕΚ Α’ 273/4/11/2005- υπάρχει πλέον το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούν να οικοδομηθούν νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού στη χώρας μας, όπως ο καταδυτικός τουρισμός, κάτι το οποίο έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.
Η αναγνώριση οργανισμών κατάδυσης, η καθιέρωση συστήματος διαπίστευσης των οργανισμών καθώς και των παροχέων καταδυτικών υπηρεσιών, δημιουργούν έφορο έδαφος για την ανάπτυξη της καταδυτικής αγοράς. Τα ευρωπαϊκά πρότυπα καταδύσεων αναψυχής που έχουν ενσωματωθεί στον καταδυτικό μας νόμο, διασφαλίζουν και εγγυώνται την ποιότητα των καταδυτικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα παρ’ όλη την αύξηση της καταδυτικής δραστηριότητας, να υπάρχει μείωση των καταδυτικών ατυχημάτων. Αυτή τη στιγμή περίπου 200 πιστοποιημένοι από το ΥΕΝ παροχείς καταδυτικών υπηρεσιών λειτουργούν σε όλη τη χώρα και παράλληλα έχουν αναγνωριστεί 5 οργανισμοί εκπαίδευσης αυτοδυτών, βοηθώντας στην ποιοτική τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που δραστηριοποιούνται, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας με προφανή ευεργετικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία. Σήμερα στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 5.000.000 ενεργοί δύτες εκ των οποίων πάνω από 1.500.000 κάθε χρόνο πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα ταξίδι σε κάποιον καταδυτικό προορισμό. Κατά μέσω όρο οι δύτες αυτοί σε κάθε ταξίδι τους πραγματοποιούν περίπου 10 διανυκτερεύσεις και ξοδεύουν γι’ αυτήν τη δραστηριότητα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Από τους πιο δημοφιλείς καταδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη είναι η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος ενώ στον κατάλογο προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο νέες χώρες η Κροατία και η Τουρκία. Τοποθετώντας αυτές τις χώρες στον χάρτη εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η χώρα η οποία λείπει είναι η Ελλάδα. Αν και η χώρα μας διαθέτει πάνω από 16.000 χλμ. ακτογραμμής και περίπου 3.000 νησιά δεν συγκαταλέγεται στους παγκόσμιους καταδυτικούς προορισμούς, λόγω έλλειψης υποδομών (πάρκα, μαρίνες, διαφημιστική προβολή). Το υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα τα οποία, αν τα εκμεταλλευτούμε με τον σωστό τρόπο, μπορεί σε λίγα χρόνια να αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες καταδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Η καταπληκτική διαύγεια των βυθών μας σε συνάρτηση με τις ιδανικές θερμοκρασίες νερού, τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά, η πολιτιστική κληρονομιά και η αναπτυγμένη τουριστική υποδομή, αποτελούν μοχλό ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας.
Για αυτή τη νέα εποχή των καταδυτικών δραστηριοτήτων, η πόλη των Χανίων μπορεί να γίνει πρωτοπόρος διότι διαθέτει ήδη τις κατάλληλες υποδομές άφιξης και φιλοξενίας χιλιάδων τουριστών.
Ηδη από πέρυσι τα Χανιά αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό για κρουαζιέρες στη Μεσόγειο θάλασσα και η τουριστική προβολή της πόλης μας επεκτάθηκε και σε αυτή τη μορφή τουρισμού (κρουαζιέρα). Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι η επέκταση του αεροδρομίου 'Δασκαλογιάννης' έχει δρομολογηθεί και θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, όμως, σε ό,τι αφορά το προϊόν (δηλαδή του τι προσφέρουμε στον επισκέπτη), δεν υπάρχει η ανάλογη πρόοδος, με την εξαίρεση κάποιων ποιοτικότερων τουριστικών καλυμμάτων, ως επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Προτείνουμε, λοιπόν, την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή του καταδυτικού τουρισμού στην πόλη μας είτε στα πλαίσια ενός στρατηγικού σχεδίου για όλη τη χώρα είτε στα πλαίσια του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Για να γίνουμε, όμως, άμεσα ανταγωνιστικοί και να απευθυνθούμε στο κοινό με αξιώσεις, χρειάζεται κάτι το διαφορετικό, κάτι το οποίο λόγω της διαφορετικότητάς του και με την ώθηση της διαφήμισης θα προσελκύσει τα βλέμματα των επισκεπτών. Αυτό το κάτι διαφορετικό είμαστε σίγουροι ότι είναι η δημιουργία ενός «θαλάσσιου καταδυτικού πάρκου».
Από τα ήδη υπάρχοντα εν λειτουργία καταδυτικά πάρκα σε Γαλλία, Τουρκία και Ισπανία υπάρχουν στοιχεία από τα οποία προκύπτουν οφέλη για την τοπική κοινωνία καθώς και για το περιβάλλον. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει από το 2005, η γεωγραφική θέση της πόλης μας καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι δεδομένες, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας αυξάνουν τη δυναμική τους. Ας σκεφτούμε εναλλακτικά λοιπόν, για να είναι τα Χανιά πρωτοπόρα στον καταδυτικό τουρισμό καθώς και η πρώτη πόλη στη Ελλάδα που εκτός από τις φυσικές ομορφιές της, θα διαφημίζει και τις υποθαλάσσιες.
Χρειάζεται όραμα, διάθεση, γνώσεις, οργάνωση καθώς και το ανάλογο κεφάλαιο επένδυσης. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια θα είναι επιτυχής και με μακροπρόθεσμα οφέλη για την τοπική κοινωνία.
(Χανιώτικα νέα - 11/2/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου