Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Πρωτιά για το ΤΕΙ Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στην πρώτη θέση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας βρίσκεται το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, σύμφωνα με την παγκόσμια αξιολόγηση των Α.Ε.Ι. του webometrics.info 2012. Το Τ.Ε.Ι. Κρήτης βρίσκεται επίσης πάνω από 8 ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια.
Την ίδια ώρα, χαμηλή είναι η χρηματοδότηση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, όπως και των υπόλοιπων Τ.Ε.Ι. από την Πολιτεία.
Το webometrics.info παρουσιάζει τα στοιχεία από το εργαστήριο κυβερνομετρήσεων (Cybermetrics Lab) του CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Cientificas) που είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος ερευνητικός φορέας της Ισπανίας.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα: http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=gr.
Ο διευθυντής της Σχολής του ΤΕΙ Μιχάλης Ταταράκης
Μιλώντας στα "Χ.Ν." ο διευθυντής της Σχολής Χανίων - Ρεθύμνου του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, καθηγητής Μιχάλης Ταταράκης, ανέφερε ότι «δε μας προκαλεί καμιά έκπληξη η υψηλή, πολύ καλή, παγκόσμια και πολύ υψηλή εγχώρια ακαδημαϊκή κατάταξη του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Σε ανάλογα συμπεράσματα και κατά τη γνώμη μου εξίσου σημαντικά μπορεί να καταλήξει όποιος μελετήσει την έκθεση του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σχετικά με τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά των Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της χώρας (http://www.ekt.gr/metrics). Πέραν όμως από τη θέση που κατέχει σήμερα το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, το πλέον αξιοπρόσεκτο γεγονός είναι και η ταχύτατη ανέλιξη που το Ιδρυμα παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης αποτελεί παράδειγμα ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην Ερευνα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται από πρωτοφανή οικονομική κρίση, διότι πιστεύουμε ότι η επένδυση στην παιδεία και την έρευνα είναι η οδός για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και της χώρας με στόχο ένα αύριο δημιουργίας και προκοπής».
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Ωστόσο, ο κ. Ταταράκης προσθέτει ότι «στον αντίποδα αυτού που μόλις προανέφερα, ευρίσκεται σήμερα (αλλά και κατά τα παρελθόντα έτη) η χρηματοδότηση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, όπως και των υπολοίπων Τ.Ε.Ι. της χώρας, από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία ανέρχεται ετησίως κατά μέσο όρο σε ποσό περίπου 2.500 ευρώ ανά φοιτητή, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τα Πανεπιστήμια είναι πάνω από 5.500 ευρώ ανά φοιτητή, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (www.adip.gr). Σημειώστε επίσης ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το έτος 2007, δηλ. πριν την κρίση, δαπανούσε μόνο το 0,58% του Α.Ε.Π. της για Ερευνα και Ανάπτυξη (πέμπτη απ’ το τέλος στην Ευρώπη) και μόνο το 4,5% του Α.Ε.Π. της για Παιδεία και Πολιτισμό αθροιστικά (τέταρτη απ’ το τέλος στην Ευρώπη). Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι στο άγονο και άνυδρο αυτό περιβάλλον, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης κατορθώνει να ανθεί διεκδικώντας με επιτυχία χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά, αλλά και  Εθνικά (που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση) Προγράμματα Ερευνας και Εκπαίδευσης. Για να είναι σε θέση όμως ένα Ιδρυμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης να ανταγωνιστεί τα κορυφαία και εύρωστα Ιδρύματα του εξωτερικού, ώστε να λάβει τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις, πρέπει να έχει ακαδημαϊκή ποιότητα και διεθνή υπόσταση. Θεμελιώδης προϋπόθεση αυτού συνιστά το να διαθέτει επιστήμονες υψηλού κύρους και διεθνούς αναγνώρισης. Αυτό είναι σήμερα το 'μυστικό' του Τ.Ε.Ι. Κρήτης που το έχει οδηγήσει σε αυτή τη θέση στον παγκόσμιο, αλλά και εθνικό ακαδημαϊκό χάρτη».
Η ΣΧΟΛΗ ΧΑΝΙΩΝ
Αναφερόμενος στη συμβολή της Σχολής στα Χανιά στην ποιότητα του Τ.Ε.Ι. Κρήτης ο κ. Ταταράκης υπογραμμίζει: «Τα δύο Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Κρήτης στα Χανιά, δηλαδή το Τμήμα Ηλεκτρονικής και το Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος καθώς και το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο απαρτίζουν μια Σχολή της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι. Ολη η ακαδημαϊκή κοινότητα της Σχολής μας είναι υπερήφανη γιατί έχει συμβάλει σε υπερθετικό βαθμό στην κατάληψη της θέσης που ευρίσκεται σήμερα το Τ.Ε.Ι. Κρήτης στο παγκόσμιο και εθνικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό γίγνεσθαι. Είναι επίσης γεγονός ότι η Σχολή μας συνεισφέρει σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με το μέγεθός της (3 Τμήματα σε σύνολο 19 Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης) στους ακαδημαϊκούς δείκτες ποιότητας που αναδεικνύουν το Τ.Ε.Ι. Κρήτης σε κορυφαίο Ιδρυμα. Αυτό οφείλεται στους πόλους ακαδημαϊκής αριστείας, στην έρευνα και εκπαίδευση που αναπτύχθηκαν στη Σχολή μέσω ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων και προσέλκυσης νέων ερευνητών διεθνούς κύρους, αλλά και της εξωστρέφειας που επιδεικνύουμε στην εκπαίδευση και στην ερευνητική συνεργασία». Αναλυτικές πληροφορίες για τα Προγράμματα Σπουδών των τριών Τμημάτων υπάρχουν στον ιστότοπο της Σχολής:  https://www.chania.teicrete.gr/.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, κάθε καλοκαίρι διενεργούνται στα Χανιά και στο Ρέθυμνο δράσεις Erasmus Intensive Programmes, προχωρημένα δηλαδή διεθνή εντατικά Προγράμματα Σπουδών -με συμμετοχή ξένων και Ελλήνων φοιτητών- σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα όπως η οπτοηλεκτρονική, τα lasers, η ενέργεια, η φυσική και η τεχνολογία των υλικών. 
ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ
Σημαντικό είναι το ερευνητικό έργο του Τ.Ε.Ι. Σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη, συντελείται έρευνα σε ποικιλία θεμάτων όπως: η οπτοηλεκτρονική, η γεωφυσική και η σεισμολογία (Σεισμολογικό Δίκτυο Κρήτης), οι τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, η ενέργεια με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές της και στην ενέργεια από τη σύντηξη υδρογόνου με χρήση laser (πρόγραμμα HiPER), η αλληλεπίδραση υπερβραχέων παλμών laser με την ύλη, οι υδάτινοι πόροι, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ακουστική και ηλεκτροακουστική, η μουσική τεχνολογία και διάδραση, η τρισδιάστατη μοντελοποίηση, οι κατασκευαστικές τεχνολογίες (π.χ. σημαντική είναι η συνεισφορά του Εργαστηρίου Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών  στην ανάπλαση της αρχαίας Αθηναίας Μύρτιδας, η οποία ανακηρύχτηκε φίλη της Χιλιετηρίδας από τον Ο.Η.Ε.) κ.ά. Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύονται σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους και απήχησης με βάση το δείκτη απήχησης (impact factor) που χρησιμοποιείται διεθνώς. Ο ίδιος μνημονεύει «τη μεγάλη επιτυχία του Τ.Ε.Ι. Κρήτης (μεταξύ των 15 Τ.Ε.Ι. της χώρας) στη συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση ερευνητική δράση με την ονομασία «Αρχιμήδης», όπου το Ίδρυμά μας κατάφερε με την ποιότητα των προτάσεων που κατέθεσε να χρηματοδοτηθεί σε 38 ερευνητικές προτάσεις (μακράν πρώτο από όλα τα Τ.Ε.Ι. της χώρας σε ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με τον αριθμό επιστημονικού προσωπικού) συνολικής χρηματοδότησης 3.800.000 ευρώ. Από τις 38 αυτές προτάσεις οι 12 (περίπου το ένα τρίτο δηλαδή) είχαν υποβληθεί από το Επιστημονικό Προσωπικό της Σχολής μας».
Αλλο παράδειγμα ερευνητικής ποιότητας είναι το γεγονός ότι στη συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση ερευνητική πράξη με την ονομασία «Θαλής», το Τ.Ε.Ι. Κρήτης χρηματοδοτήθηκε σε τρεις προτάσεις με Επιστημονικούς Υπεύθυνους Επιστήμονες του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Από αυτές, οι δύο είχαν κατατεθεί από το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας της Σχολής.
(Χανιώτικα νέα - 23/3/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/92836-aristeio-gia-to-t-e-i-kritis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου