Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Κοινωνία σε απόγνωση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε απόγνωση βρίσκεται πλέον η ελληνική κοινωνία καθώς τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό ενώ λεφτά δεν υπάρχουν για να πληρώνουν οι πολίτες τα… σπασμένα του ελληνικού κράτους.
Σε οργή και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας που ζει μέσα στην ανασφάλεια και την ανεργία ενώ γνωρίζει πώς αν αύριο απαχοληθεί, ο μισθός θα είναι στο όριο της φτώχειας καθώς οι τιμές σε προιόντα και υπηρεσίες δεν έχουν -μέχρι τώρα- μειωθεί αναλόγως.
Κι όμως, νέα μέτρα είναι προ των πυλών. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας: "Το Βήμα της Κυριακής" (1.4.2012) διαβάζουμε:
«Η απόλυτη κατακρήμνιση των αμοιβών δεν φαίνεται να «ικανοποιεί» την τρόικα, η οποία θέτει - εκ νέου - θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, με ορισμένες εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας μας να συνεπικουρούν, ζητώντας - ανεπισήμως - νέα μέτρα. Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην τρόικα για τα νέα μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν μετά τις βουλευτικές εκλογές, περιλαμβάνουν τα εξής:
Περικοπή ενός επιπλέον μισθού ετησίως, πιθανότατα 14ου (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας). Μείωση κατά 10 ημέρες της ετήσιας άδειας που δικαιούται ο μισθωτός. Μείωση των προσαυξήσεων (από 75% σε 50% ή και 25%) με τις οποίες αμείβεται η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες. Εφαρμογή «σπαστού οκταώρου» (4 + 4 ώρες) εντός του 24ώρου. Εφαρμογή του πενθημέρου με τρόπο ώστε η διήμερη ανάπαυση να μην είναι συνεχόμενη».
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει, αν προκύψει, από τις ερχόμενες εκλογές, θα κληθεί να πάρει τα μέτρα αυτά. Ετσι, ο Ιούνιος προμηνύεται «μαύρος», το καλοκαίρι αυτό εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα και ο Σεπτέμβριος, όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, πιο καυτός από ποτέ.
Είναι αμφίβολο αν τα μνημόνια έχουν πράγματι στόχο να σώσουν την ελληνική οικονομία που και αυτή καταρρέει. Αντίθετα, είναι σίγουρο ότι διαλύουν την κοινωνία και ως εκ τούτου την ίδια την χώρα μας.
Σε άλλο ρεπορτάζ στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας διαβάζουμε:
«Πέραν της σισύφειας προσπάθειας για τον περιορισμό των κρατικών ελλειμμάτων σε μια οικονομία σε ύφεση που παράγει όλο και λιγότερα έσοδα, η τρόικα είναι αποφασισμένη να επιβάλει πάση θυσία τη λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή τη σταδιακή μείωση των εισοδημάτων σε επίπεδα Βουλγαρίας…».
Ετσι, όμως, θα συντελεστεί ανάπτυξη; Ετσι, θα σωθεί η οικονομία;
Και πότε, αλήθεια, κάποιος πολιτικός παραιτήθηκε ή έκανε αυτοκριτική για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η Ελλάδα; Ποτέ. Γι' αυτό και το γερασμένο πια πολιτικό σύστημα βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση...
Ο κόσμος δικαιολογημένα έχει βγει στους δρόμους ζητώντας τα στοιχειώδη για την επιβιωσή του που η πολιτεία, ηθικά τουλάχιστον, είναι υποχρεωμένη να του τα παρέχει αντί να του τα καταργεί. Τώρα, τα απανωτά μέτρα μετατρέπονται σε θηλειά που πνίγει την κοινωνία.
Την ίδια ώρα, εντείνονται τα κινήματα αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών που  δημιουργούνται από τα κάτω, έξω από κόμματα, απαιτώντας άμεση Δημοκρατία με συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων και βοηθώντας τους αδύναμους που έχουν ανάγκη. Εκεί, ίσως, βρίσκεται το "κλειδί" για ένα άλλο μέλλον…
(Χανιώτικα νέα - 7/4/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/94154-akrobasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου