Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Δεν δίνουν λεφτά για πυροπροστασία

Στο έλεος των... πυρκαγιών κινδυνεύει να μείνει το φετινό καλοκαίρι ο Νομός Χανίων και ιδιαίτερα το φαράγγι της Σαμαριάς καθώς μηδενικά είναι τα κονδύλια για προσλήψεις εποχικού προσωπικού και δράσεις Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των "Χανιώτικων νέων" (7-4-2012) από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου, το βάρος της πυροπροστασίας πέφτει στους Δήμους και στους εθελοντές πυροσβέστες.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Φορέας Διαχείρισης ετοιμάζεται να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να διεκδικήσει μέρος των εισπράξεων από το φαράγγι της Σαμαριάς, οι οποίες καταλήγουν στα ταμεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσεται πλέον η Γενική Γραμματεία Δασών.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ανθρώπινο δυναμικό που θα συνδράμει φέτος στη φύλαξη του φαραγγιού της Σαμαριάς, το οποίο ανοίγει την 1η Μαΐου, έκρουσε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Πέτρος Λυμπεράκης, ο οποίο τόνισε ότι έχει φτιαχθεί μια μελέτη πυροπροστασίας για τον Εθνικό Δρυμό, η οποία έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο ΚΥΑ που στηρίζεται στο υφιστάμενο προσωπικό του Δασαρχείου, του Φορέα, της Πυροσβεστικής κ.λπ. Όμως το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων που πρέπει να προσλαμβάνονται κάθε χρόνο και είναι πολύ σοβαρό, ακόμη δεν έχει λυθεί.
Η πολιτεία οφείλει όμως να αναθεωρήσει και να διαθέσει πιστώσεις για την προστασία των δασών και των αγροτικών εκτάσεων με την πρόσληψη πυροσβεστών το έργο των οποίων θα συνδράμουν οι εθελοντές. Διαφορετικά, θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη για τυχόν καταστροφικές πυρκαγιές σε περιοχές του νομού Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου