Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Παρουσίαση cd και βιβλίου για τα Ταμπαχανιώτικα

Εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας που έκαναν οι Στέλιος Λαϊνάκης, αρχιτέκτονας, ερευνητής της κρητικής μουσικής παράδοσης και δεξιοτέχνης του λαγούτου και του μπουλγαρί  και Γιώργος Παπαδάκης, μουσικοσυνθέτης και ερευνητής της μουσικής λαογραφίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου στις 7 μ.μ. στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.
Η εργασία των Στέλιου και Λεωνίδα Λαϊνάκη περιλαμβάνει ένα δίσκο ακτίνας με 16 γνωστά και άγνωστα (ανέκδοτα) τραγούδια που ανήκουν στην αστική λαϊκή παράδοση της δυτικής Κρήτης και ένα δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) βιβλίο 88 σελίδων με κατατοπιστικά κείμενα που υπογράφουν ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειαννάκη, Λάμπρος Λιάβας, ο καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος και ο μουσικοσυνθέτης και ερευνητής της μουσικής λαογραφίας Γιώργος Ε. Παπαδάκης, που είχε και τη μουσική και καλλιτεχνική επιμέλεια των ηχογραφήσεων. Περιλαμβάνονται ακόμη, σπάνιες φωτογραφίες παλαίμαχων μουσικών και τραγουδιστών, γνήσιων φορέων της κρητικής μουσικής παράδοσης και πληροφορητών των ερευνητών καθώς και οι στίχοι των τραγουδιών.
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι η δημοσιογράφος - ραδιοφωνική παραγωγός κα Κάλλια Σωτηράκη.
Θα ομιλήσει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.
Θα ακουστούν ζωντανά ταμπαχανιώτικα τραγούδια που περιέχονται στο CD και που θα αποδώσουν οι Στέλιος Λαϊνάκης και Λεωνίδας Λαϊνάκης σε μπουλγαρί και λαγούτο και ο Νίκος Παπακαστρίτσιος στην κιθάρα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα προβληθούν  φωτογραφίες παλαιών μουσικών και περιοχών των Χανίων και Ρεθύμνου που κυριαρχούσαν τα τραγούδια αυτά.
(Χανιώτικα νέα - 25/4/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου