Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Το μήνυμα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο δρόμος για τις εκλογές άνοιξε. Και μαζί του άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για να παρασύρει την παγκόσμια οικονομία σε αβέβαιους δρόμους και να επιστρέψει στην Ελλάδα ένα κομμάτι από τη χαμένη αυτοπεποίθησή της στο παγκόσμιο σύμπαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άκουσμα της απόφασης διενέργειας εκλογών προκλήθηκε πανικός στις διεθνείς αγορές και συναγερμός στα Χρηματιστήρια που άρχισαν να… πέφτουν.
Ετσι, αυτή η αδύναμη Ελλάδα έγινε, αίφνης, ισχυρή. Μόνο που ο πανικός αυτός ήταν πρόσκαιρος. Τώρα, οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, αρχίζουν ξανά τις πιέσεις. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα τις εντείνουν μέχρι τις κάλπες.
Θα παίξουν με τον φόβο του κόσμου για να καλύψουν και τον δικό τους φόβο. Το τι ενδεχομένως θα υποστούν και οι ίδιες αυτές χώρες, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τώρα, η Ελλάδα αποκτά τη δική της ευκαιρία να ασκήσει πιέσεις στη διεθνή κοινότητα. Να επιστρέψει τις πιέσεις που θα δεχτεί. Με επιχειρήματα και όχι "τζάμπα μαγκιές". Και, επιτέλους, να κατανοήσουν οι της τρόικας ότι τα μέτρα των μνημονίων διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και μηδενίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας. Ισοπεδώνουν την κοινωνία και στερούν το μέλλον από τους νέους ανθρώπους.
«Δεν φοβάμαι γιατί τα έχω χάσει όλα», μου έλεγε προχθές ένας άνεργος νέος. Στα μάτια του έβλεπες τα μάτια ενός ανθρώπου που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στις μέχρι πριν κυρίαρχες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος.
Και εγώ θυμήθηκα τους στίχους του τραγουδιού: «Δεν έχω τίποτα για να το χάσω, τις αλυσίδες μου τώρα θα σπάσω».
Ωστόσο, η ίδια η κοινωνία έστειλε το δικό της μήνυμα μέσα από την ψήφο της στην τελευταία εκλογική διαδικασία.
Το μήνυμα αυτό επιδέχτηκε πολλές ερμηνείες. Πάντως, έκανε ακόμα και αυτούς που έλεγαν ότι το μνημόνιο δεν γίνεται να αλλάξει για να μην πτωχεύσει η χώρα, να παραδέχονται τώρα ότι είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση.
Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να βγει από τις συμπληγάδες που την απειλούν.
Οπως και ο λαός της. Με το βλέμμα σε μια Ευρώπη στην οποία ισότιμα θα πορευτεί τώρα και στο μέλλον. Είναι αυτό εφικτό; Θα το δείξει ο χρόνος και ο ίδιος ο κόσμος. Ο οποίος θα ψηφίσει ή θα αψηφίσει. Για την ώρα, χρειάζεται ψυχραιμία. Τι άλλο;
(Χανιώτικα νέα - 18/5/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/97271-akrobasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου