Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

"Τα μάγια της πεταλούδας"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ενα ποιητικό δράμα όπου έρωτας και θάνατος γίνονται ένα, αποτελεί το πρώτο θεατρικό έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, τα «μάγια της πεταλούδας», που είχε την ευκαιρία να απολαύσει το χανιώτικο κοινό, τις τελευταίες ημέρες, στο θέατρο: «Δημ. Βλησίδης» στο Κουμ Καπί.
Το έργο, που απευθύνεται σε παιδιά μα και μεγάλους, παρουσίασε με επιτυχία, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μεντέζ και με βοηθό σκηνοθέτη την Ελένη Καλαϊτζή, η νεοϊδρυθείσα ομάδα «Πύραμα» στην παρθενική της εμφάνιση. Ο συνδυασμός υποκριτικής και χορογραφιών, μέσα από την επιτυχημένη σκηνοθεσία των κ. Μεντέζ και Καλαϊτζή, δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα για τους μικρούς και μεγάλους θεατές που παρακολούθησαν την παράσταση.
Πρόκειται, όπως σημείωσε και η ομάδα «Πύραμα» για «μια ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται με πρωταγωνιστές..... έντομα! Πάνε ενάντια στη μοίρα τους, επαναστατούν, γελούν, ερωτεύονται, ζηλεύουν, πονάνε».
Η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα χωριό σκαθαριών όπου παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας να πετάξει κι ενός σκαθαριού να μεταμορφωθεί.
Ολοι οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
Αφηγητής στην παράσταση ήταν ο Φώτης Κοτρώτσος, Δόνια Σκαθαρίνα η Νίκη Μπαχαντάκη, Μαυρομάντισσα, η Ιωάννα Παλιουδάκη, Σύλβια - Πυγολαμπίδα 2 η Μαρία Ζαγουράκη, Σκαθαράκος ο Μανώλης Βαρδαλάκης, Σκορπιός ο Φώτης Κοτρώτσος και ο Λουκάς Σαλταφερίδης, Πεταλούδα η Ντία Κοσκινά, Σκαθαρίνα του Αγρού /Δόνια Περηφάνια/ Αγία Σκαθαρίνα / Πυγολαμπίδα 3 η Μαρία Γιατρουδάκη, Μικρή Σκαθαρίνα/ Σκαθαρίνα του Αγρού 2/ Σκαθαρίνα φρουρό η Μαρία Καρούτα  και Πυγολαμπίδα 1 ο Μιχάλης Νταουντάκης.
Πολύ ωραία, επίσης, τα σκηνικά των Λουκά Σαλταφερίδη και της Ηλέκτρας Παπαγιαννάκη καθώς και η ενδυματολογία που επιμελήθηκε η Εφη Μαρουσάκη.
Τα «μάγια της πεταλούδας» αποτελούν ένα ακόμη εξαιρετικό έργο του μεγάλου ποιητή. Και, ο κάθε θεατής μπορεί να βρει στοιχεία του εαυτού του στους χαρακτήρες της παράστασης στην οποία κυριαρχεί η ποίηση.
Και η ομάδα «Πύραμα» που παρουσίασε τα «μάγια της πεταλούδας» έδειξε με την πρώτη της αυτή δουλειά ότι δημιουργήθηκε όχι τυχαία μα για να παραμείνει και να προσφέρει στον πολιτισμό των Χανίων. Με ενδιαφέρον, λοιπόν, θα αναμένουμε και τη συνέχεια.
(Χανιώτικα νέα - 21/5/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/97438-ta-magia-tis-petaloudas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου