Τρίτη 22 Μαΐου 2012

"Το Συμβάν" στο θέατρο "Κυδωνία" στα Χανιά


Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει στο Θέατρο Κυδωνία, στα Χανιά, από την Παρασκευή 25 Μαΐου και για 6 μόνο παραστάσεις, τoν επίκαιρο αλλά και βραβευμένο θεατρικό μονόλογο του πρωτοπόρου αμερικανού συγγραφέα Τζον Κλάνσι «Το Συμβάν» (2008). Το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία και αισθητική Μιχάλη Βιρβιδάκη, ενώ τους φωτισμούς έχει κάνει η Μαρία Μπαλαντίνου. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο ηθοποιός Αντώνης Παλιεράκης.
Το έργο θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ώρα 9.30 μ.μ., από τις 25 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2012. Η διάρκεια της παράστασης είναι μία ώρα και ένα τέταρτο, ενώ η τιμή του εισιτηρίου 10 ευρώ (γενική είσοδος).
Ο ίδιος ο Τζον Κλάνσι λέει για το έργο του:
“Ένας άνδρας στέκεται μέσα σε μια δέσμη φωτός μπροστά σε μια αίθουσα γεμάτη από αγνώστους που μόλις σταμάτησαν να μιλούν.
Έτσι αρχίζει «Το Συμβάν», μια απλή, αλλά τολμηρή, απόπειρα να απογυμνωθεί, μέσα στη διάρκεια μιας ώρας, η θεατρική παράσταση από όλα τα τεχνάσματά της, απορρίπτοντας χαρακτήρες, πλοκή, ψευδαίσθηση και συνηθισμένες σκηνικές πρακτικές, με σκοπό να αποκαλυφθεί όλη η απλότητα, η φτώχεια αλλά και η δύναμη της θεατρικής επαφής.
Ο Διεθνής Τύπος είπε γι’ αυτόν τον βραβευμένο μονόλογο ότι είναι «ένα πανέξυπνο έργο που θα σας κάνει να σκεφτείτε» (Australian Stage), «ευφυές και απολαυστικό... ένα εγερτήριο κάλεσμα» (The Guardian), «εξαιρετική επίδειξη δεξιοτεχνίας» (The Scotsman), «μια υπέροχη θεατρική εμπειρία που θα σας συνοδεύει για καιρό» (Daily Mirror).
Κάτι που αρχίζει σαν μια τολμηρή, στιγμή προς στιγμή, ανάλυση της κοινής εμπειρίας ηθοποιού - θεατών, σύντομα εξελίσσεται à la Moebius σε μια περίπλοκη, ευρεία εξέταση της συλλογικής μας συμπεριφοράς σ’ αυτές τις παράξενες μέρες των αρχών του 21ου αιώνα. Πόσα από αυτά που βλέπουμε γύρω μας δεν είναι μέρος μιας παράστασης; Σε ποιο βαθμό είναι αληθινά; Πόσο γνήσια είναι η δική μας συμπεριφορά; Μέχρι ποιου σημείου «παίζουμε» τους ρόλους του πολίτη, του επαναστάτη, του εραστή ή του φίλου;
Αυτό το απλό και απέριττο έργο με το να βασίζεται αποκλειστικά σε ένα και μόνο ηθοποιό, που απαγγέλλει υπάκουα λόγια που έχει αποστηθίσει, που εκτελεί απλώς τις σκηνικές οδηγίες του σκηνοθέτη του, φωτίζει με δραματικό τρόπο την κρίση εμπιστοσύνης και ταυτότητας στη σύγχρονη κοινωνία και μας αποκαλύπτει τη μοναδική συνθήκη απ’ όπου μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο: το ότι έχουμε ο ένας τον άλλο.”
Ο Τζον Κλάνσι (John Clancy) είναι σύγχρονος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. Είναι συνιδρυτής και μέχρι το 2001 καλλιτεχνικός διευθυντής της Present Company και του Διεθνούς Φριντζ Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης (New York International Fringe Festival), του μεγαλύτερου φεστιβάλ εναλλακτικού θεάτρου στη Βόρεια Αμερική. Με τη γυναίκα του, ηθοποιό Νάνσι Γουόλς (Nancy Walsh) έχουν ιδρύσει την εταιρεία Clancy Productions, έναν οργανισμό θεατρικών παραγωγών στην Νέα Υόρκη, μερικές από τις οποίες έχουν μεταφέρει στο Εδιμβούργο από το 2002 κι έπειτα.
Τα γνωστότερο έργο του είναι το Fatboy, μια μοντέρνα διασκευή του Ubu Roi (ο Υμπύ βασιλιάς) του Alfred Jarry. Άλλα έργα του: Secret Agent Man, Paper Man, Notice of Default and Opportunity to Cure, The Fire Sermon, The Broccoli Incident.
Το έργο του Το Συμβάν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Fringe Festival του Εδιμβούργου, όπου κέρδισε και το πρώτο βραβείο (Scotsman Fringe First 2009). Ο David Calvitto, που ερμήνευε τον ρόλο του ηθοποιού, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Fringe Festival της Αδελαΐδας στη νότια Αυστραλία το 2010.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 2821092395 και στην ιστοσελίδα www.theatrokydonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου